fbpx

Интересът към газовата ни връзка с Гърция расте

Дружествата, участвали в необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на интерконектора Гърция-България, са заявили интерес до 4 млрд. м3/г за следващите няколко газови години в точките за междусистемно свързване на IGB с гръцкия национален оператор DESFA и българския национален оператор „Булгартрансгаз“.

Това отбелязва изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева.

Независимият преносен оператор обяви успешно приключване на необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на интерконектора. Процесът стартира през месец юли с проучване на пазарния интерес към увеличаване на общия технически капацитет на газопровода IGB. Припомняме, в момента капацитетът е 3 млрд., като от дружеството отчитат, че това е успешна първа стъпка към потенциално разширяване на капацитета до 5 млрд. куб. м/г.

По думите на изпълнителните директори Георгиева и Сатлас пазарният интерес за няколко последователни газови години е близо два пъти по-висок от първоначалните очаквания и въпреки че засега тези индикации не са обвързващи за търговците, това е успешна първа стъпка към потенциално разширяване на капацитета.

Над 82% от общия капацитет за предстоящата газова година вече е резервиран, което е сериозно постижение. Като оператор вече гледаме напред към планове за разширяване капацитета на съоръжението, което допълнително ще подсили ролята на България и Гърция на енергийната карта на региона“, отбеляза Георгиева.

От своя страна Джордж Сатлас подчерта синергията на IGB с LNG терминала в Александруполис и ключовата роля на газопровода като част от Южния газов коридор и Вертикалния газов коридор. „С изменената среда за сигурност в региона и пренасочването на газовия поток от юг на север, България се превръща в транзитна страна на газ. Заедно с Гърция и нейните нарастващи усилия за разработване на проекти за LNG, нашите две страни показват отличен модел на сътрудничество в енергийния сектор“, отбелязва той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"