fbpx

Китай изненада неприятно Apple и технологичния сектор в САЩ

Customers are pictured next to an Apple logo during the start of sales of the iPhone 11

Разширяването на ограниченията на Пекин върху използването на iPhone от правителствения персонал предизвика безпокойство сред американските законодатели и разпали опасенията, че американските технологични компании, силно изложени на Китай, могат да понесат удар от нарастващото напрежение между страните, съобщава Ройтерс.

Apple затвори с 2,9% спад в четвъртък и претърпя най-лошия си двудневен процентен спад от ноември – след новината, че Пекин е казал на служителите в някои централни правителствени агенции през последните седмици да спрат да използват своите телефони Apple на работа.

Няколко анализатори от Уолстрийт коментират, че ограниченията показват, че дори компания с добри отношения с китайското правителство и голямо присъствие във втората по големина икономика в света не е имунизирана срещу нарастващото напрежение между двете нации.

Китайско-американските търкания се влошиха през последните години, тъй като Вашингтон се опитва да ограничи достъпа на Китай до ключови технологии, включително авангардни технологии за чипове, а Пекин се стреми да намали зависимостта си от американските технологии.

Миналата седмица китайската Huawei пусна новия си смартфон Mate 60 Pro, който се захранва от усъвършенстван чип, произведен от китайския производител на чипове SMIC и бележи очевиден пробив за дуото, засегнато от санкциите на САЩ.

Министерството на търговията на САЩ заяви късно в четвъртък, че работи за получаване на повече информация „за характера и състава“ на чипа, който може да нарушава търговските ограничения.

Ограниченията, въведени от 2019 г. насам, събориха Huawei и я принудиха да се преоткрие – на значителна цена за китайското правителство“, добавят от търговското ведомство, цитирани от Ройтерс. „Ние непрекъснато работим, за да оценим и, когато е уместно, да актуализираме нашите контроли въз основа на динамичната среда на заплаха и няма да се поколебаем да предприемем подходящи действия за защита на националната сигурност на САЩ“, се изтъква още в изявлението

И съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е заявил, че правителството на САЩ се опитва да получи повече информация за чипа на Huawei. „Има редица различни методи, чрез които да се опитаме да разберем с какво точно си имаме работа тук“, посочва Съливан.

Санкциите на САЩ прекъснаха достъпа на Huawei до инструменти за производство на чипове, които са от съществено значение за производството на най-модерните модели телефони, като по този начин удариха бизнеса на компанията и позволиха на Apple да вземе известен пазарен дял от националния фаворит в Китай.

Ако Huawei има способността да достави и мащабира своя домашно произведен Kirin 9000S (чипове), ние виждаме телефоните от серията Mate като възможност за Huawei да увеличи доставките си и да възвърне пазарния си дял“, посочват анализатори от BofA Global Research.

Доставчикът на Apple Qualcomm, една от американските компании с най-голямо присъствие в Китай, се срина със 7,2%, за да доведе до загуби сред големите технологични фирми.

Конгресмените от двете основни партии в САЩ изразиха загрижеността си относно рисковете за националната сигурност, за които се твърди, че са създадени от продуктите на Китай, оказвайки натиск върху администрацията на Байдън да стане още по-агресивна с Пекин.

По-широката забрана не е изненадваща и показва как Китай се опитва да ограничи пазарния достъп на западна компания до нацията, посочва Майк Галахър, председател на панела на Камарата на представителите за Китай, в коментар за решението относно iPhone.

Това е поведение на китайската комунистическа партия по учебник – насърчаване на националните шампиони на КНР в телекомуникациите и бавно ограничаване на достъпа на западните компании до пазара“, посочва каза републиканецът Галахър пред Ройтерс.

Китай ограничи доставките от известни американски фирми, включително производителя на самолети Boeing и производителя на чипове за памет Micron. Други доставчици на производителя на iPhone, включително Broadcom, Skyworks Solutions и Texas Instruments, също тръгнаха към ниски позиции, падайки между 1,8% и 7,4%. Спадът в технологичния сектор се отрази на трите основни борсови индекса в САЩ, особено на технологичния Nasdaq Composite, който затвори с 0,9%. В Азия акциите на няколко доставчици на Apple паднаха в понеделник, като TSMC и Tokyo Electron поевтиняха съответно с 0,7% и 4%.

Това съобщение изглежда просто пренасочи инвеститорите към това, че отношенията между САЩ и Китай са голям риск за текущите цени на акциите, особено в технологиите“, отбелязва Рик Меклер, партньор в Cherry Lane Investments, цитиран от агенцията.

Китай беше „светъл лъч“ за Apple в иначе трудния период за продажбите на iPhone. „Китай е ключов пазар за Apple, не само защото е изключително важен производствен център, но защото страната е все по-важен източник на приходи“, казва Сузана Стрийтър, ръководител на парите и пазарите в Hargreaves Lansdown. Apple получава близо една пета от приходите си от Китай.

Конкурентите вече намаляват разликата в продажбите на смартфони от висок клас и ако ситуацията ескалира, това потенциално може да им позволи по-голям шанс да откраднат короната на Apple“, каза Стрийтър.

Apple обаче може да постигне повишаване на търсенето след събитие, планирано за следващата седмица, на което се очаква да представи своята гама iPhone 15, както и нови смарт часовници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"