fbpx

Опасността скъпият петрол да тласне инфлацията нагоре изправя ФЕД и ЕЦБ пред труден избор

Петролът набира скорост, което допълнително усложнява задачата на Федералния резерв (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ), които са разкъсвани между страха от недостатъчна твърдост по отношение на инфлацията и от нанасяне на твърде силен удар върху икономическия растеж, посочва в коментар за capital.fr* журналистът и икономист Никола Галан…

Петролът отново предизвиква много дискусии. Цената на барел суров петрол Brent нарасна с 19% през последните три месеца, като стигна понастящем почти до 90 долара, ниво, невиждано от ноември 2022 г. Цената на референтния петрол WTI се увеличи с 21% за същия период. Така наблюдаваме значително увеличение на цените на енергията от края на пролетта, което подхранва опасенията относно движението на инфлацията. И това във време, когато фондовият пазар отбеляза ясна тенденция към дезинфлация през последните тримесечия, което засили надеждите за предстоящ край на цикъла на повишаване на основните лихвени проценти от Фед и ЕЦБ.

Барелът петрол е поскъпнал с 15 долара от началото на третото тримесечие и то в по-голяма степен в Европа и Азия,отколкото за Съединените щати, поради повишаването на курса на долара. Това рязко поскъпване на петрола се дължи на „лоши причини“, тъй като се обяснява с намаляването на предлагането на черното злато (поради ограничаването на производството в Саудитска Арабия и Русия), а не с увеличаване на търсенето.

Ще продължи ли цената на петрола да расте или отново ще тръгне надолу?

Ще продължи ли цената на петрола възходящата си тенденция да печели нови позиции? Само от гледна точка на техническия анализ, сега това е най-вероятният сценарий. Икономистите обаче не са единодушни поради въздействието на рязкото забавяне на глобалния икономически растеж върху търсенето на петрол. Така очакванията са цената на петрола да спадне „малко“ поради „ограничения“ икономически растеж в Китай и „стагнацията“, наблюдавана в еврозоната.

Освен това периодът на високо сезонно потребление на въглеводороди, т.нар. шофьорски сезон – сезонът на големите пътувания в САЩ, който продължава от май до началото на септември, е към своя край. Същевременно производството на петрол в САЩ започва отново да се увеличава. Въпреки това „трудната ситуация със запасите“ и „ясно изразената воля на Саудитска Арабия да защитава цените на петрола“ не подсказват намаляване на цените на черното злато и „увеличават опсаността от възходящ ценови шок“ на петрола.

Ново покачване на цената на петрола ще усложни задачата на ФЕД и ЕЦБ за справяне с инфлацията

Евентуално по-нататъшно увеличение на цената на петрола рискува да постави пред нови затруднения Фед и ЕЦБ, които досега демонстрираха решимостта си да се борят срещу инфлацията, смятана за твърде нериемлива. Наистина, спадът на инфлацията, който се наблюдава досега (с други думи, намаляването на темпа на нарастване на потребителските цени) се обяснява до голяма степен с благоприятното въздействие на цената на енергията (в сравнение с много високите цени, достигнати след началото на войната в Украйна, през 2022 г.).

Дезинфлационният ефект от спада на цените на петрола (през последните тримесечия) „ще изчезне до края на 2023 г.“ Ако покачването на цените на петрола продължи, енергийната инфлация ще доведе отново до леко повишаване на инфлацията през 2024 г. Но това е достатъчно, за да се намали темпа на нормализиране на инфлацията (и съответно допълнително да забави икономическия растеж в еврозоната). От своя страна Mirabaud Banque наблюдава „перфектна корелация“ между инфлационните очаквания на Фед и цената на барел петрол.

В настоящия инфлационен контекст покачването на цените на петрола може да окаже натиск върху ЕЦБ поради по-високите инфлационни очаквания. По този начин, в случай на допълнително покачване на цената на петрола, има опасност Фед и ЕЦБ да преценят, че инфлацията може да поднесе неприятни изненади и по този начин да решат да продължат да повишават основните си лихвени проценти… с риск да окажат по-голям натиск върху нарастването на БВП и на цените на акциите. Следователно инвеститорите трябва да проявяват известна предпазливост и да наблюдават развитието на цените на петрола през следващите седмици.

*Превод Георги Саулов
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"