fbpx

Искат от банките в ЕС капиталово обезпечение на притежаваните криптоактиви

В Европарламента получи подкрепа проектозакон за прилагане на последния етап от правилата за постфинансов глобален банков капитал, добавяйки „забранителни“ изисквания за покриване на рисковете от криптоактиви, съобщава Ройтерс.

Комисията по икономическите въпроси на Европейския парламент е одобрила проектозакон за прилагане на капиталовите правила Базел III от януари 2025 г., но с подкрепа за няколко времеви промени, за да даде на банките повече време за адаптиране.

Съединените щати, Великобритания и други страни предприемат подобни стъпки, но комисията използва проектозакона, за да въведе нови елементи, включително изискване банките да притежават достатъчно капитал, за да покрият изцяло притежанията на криптоактиви.

Банките ще бъдат задължени да имат налични средства от собствения си капитал за всяко евро, което държат в крипто“, коментира членът на комисията Маркус Фербер, евродепутат от Германия.

Този ход, временна мярка в очакване на по-нататъшно законодателство на ЕС, е в съответствие с препоръките на световните банкови регулатори.

Такива непосилни капиталови изисквания ще помогнат да се предотврати пренасянето на нестабилността на крипто света във финансовата система“, отбелязва Фербер.

От Асоциацията за финансови пазари в Европа (AFME) заявяват, че проектозаконът не съдържа дефиниция на крипто активи и може да се приложи и към токенизирани ценни книжа.

Държавите от ЕС вече одобриха своя версия на проектозакона и сега законодателите ще договорят окончателен текст с държавите-членки, като се очакват допълнителни промени.

Макар държавите от ЕС да възприемат по-смекчен подход към това кога чуждестранните банки, обслужващи клиенти в блока, трябва да отворят клон или да преобразуват клон в по-силно капитализирано дъщерно дружество, членовете на икономическата комисия в ЕП заеха по-твърда позиция.

ЕС се стреми да изгради „стратегическа автономия“ на капиталовите пазари, тъй като е изправен пред конкурентен финансов център на прага си след Брекзит, изтъква Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"