fbpx

ИТ секторът дърпа надолу данните за предлагане на работа

С наближаването на края на периода на летните отпуски отчетливо се вижда активизиране на предлагането на работа. Това отчитат в своя анализ от JobTiger. Припомня се, че последните месеци се наблюдаваше тенденция на спад на предложенията за работа онлайн, като за основна причина се посочваше летния и отпускарски сезон, през който работодатели и търсещи работа са по-слабо активни.

Обявите за работа в края на август са нараснали с 4% спрямо предходния месец, а на годишна база те са с 5% (2300 предложения) по-малко. Този годишен спад обаче се дължи основно на намаленото предлагане в сектор ИТ през 2023г, като само в този сектор предложенията са с 2000 по-малко спрямо миналата година (-35%). Като се изключи този фактор, предлагането на работа през август е на същото ниво като през 2022г.

За разлика от предходните месеци, през август се наблюдава ръст на предложенията в почти всички сектори. Най-много са се увеличили обявите в секторите „Търговия и продажби“ (800 предложения повече, 8% ръст), „Производство“ (650 предложения по-малко, 10% ръст) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (420 предложения повече, 7% ръст).

Ръст на обявите се отчита и в секторите „Административни и обслужващи дейности“ (200 предложения повече, 5% ръст), „Логистика и транспорт“ (200 предложения повече, 4% ръст), „Маркетинг и реклама“ (30 предложения повече, 2% ръст) и „Строителство“ (30 предложения повече, 1% ръст).

По-малко предложения има в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (75 предложения по-малко, 4% спад) и „Здравеопазване и фармация“ (80 предложения по-малко, 4% спад). С най-голям спад на обявите е сектор „ИТ“ в който през м. август има 120 предложения по-малко спрямо предходния месец (2% спад).

Обособен лидер по дял на предложенията през август продължава да бъде сектор „Търговия и продажби“ с 24%. Второто и трето място също остават непроменени и са заемани от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

Анализът на JobTiger показва, че при предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се наблюдава спад от 3%. Броят на този тип предложения през август е 3600, което е 9% дял от всички обяви.

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през август са с 50 повече спрямо предходния юли. Общият брой на този тип обяви е около 2550 (2% ръст), което е 6% дял от всички обяви.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"