fbpx

IT секторът лидер и при обявите за работа през 2021-ва

През декември секторът „ИТ“ вече заема първо място по дял с 22% от общия брой обяви за работа, сочи регулярното проучване на JobTiger, като заключението е, че това е най-бързо и динамично разрастващият се сектор през 2021 г. От началото до края на годината броят на предложенията е нарастнал двойно, а като дял той се е изкачил от четвърто място с 10-12% дял до първо с 22%.

След него се нарежда досегашният водещ сектор „Търговия и продажби“ с 21% дял, следван от  „Производство“ (13%) и „Административни и обслужващи дейности“ (11%).

През декември обявите за работа във водещите сайтове са намалели с 35%, показва ежемесечния анализ. Отбелязва се обаче, че въпреки големия спад, за декември той е традиционен и основно се дължи на по-големия брой почивни дни за коледните и новогодишни празници, през които огромна част от работодателите не публикуват нови предложения за работа.

Макар и по-малко, броят на обявите е с цели 49% повече от този през декември 2020 г.

Очакванията са през януари броят на предложнията да се възстанови бързо и да се наблюдава здравословен ръст на пазара на труда през следващите месеци. Това се потвърждава и от наблюдението, че само през първата седмица на текущият месец броя на обявите се е увеличил с 19%.

С най-голям спад през последния месец на 2021 година са обявите в сектор „Производство“ (-44%), следван от „Счетоводство, одит, финанси“ (-43%) и „Строителство“ (-41%).

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 25% спрямо месец ноември. Техният дял спрямо общия брой обяви е 17,1%, като, подобно на предходните месеци, най-многобройни са те в сектора „ИТ“ (69%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (4%).

Едва 150 (или 0,4% от общият брой) са предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване).

Съгласно наблюденията на JobTiger, предложенията, в които присъства това изискване продължават да бъдат предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“. Макар и да варират като дял от всички обяви, през последното тримесечие на годината, техният брой се запазва почти непроменен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"