fbpx

Италия и Либия сключиха енергийна сделка за $8 млрд.

Италианският премиер Джорджия Мелони посети Триполи, за да сключи газова сделка на стойност 8 милиарда долара, Която има за цел увеличаване на енергийните доставки за Европа въпреки несигурността и политическия хаос в северноафриканската страна, съобщава Ройтерс.

Мелони се е срещнала с министър-председателя на Либия Абдулхамид ал-Дбейба, ръководител на международно признатото Правителство на националното единство (GNU) в Триполи, преди енергийното споразумение да бъде подписано за преговори, които също се фокусираха върху миграцията през Средиземно море.

Подписвайки сделката, ръководителят на либийската National Oil Corp (NOC) Фархат Бенгдара и ръководителят на италианската Eni, Клаудио Дескалзи, са заявили, че ще инвестират 8 милиарда долара в разработването на газ, както и в слънчева енергия и улавяне на въглерод.

През последната година европейските страни все повече се стремят да заменят руския газ с енергийни доставки от Северна Африка и други места заради войната в Украйна.

Италия вече пое водеща роля в снабдяването с газ от Алжир, като изгради ново стратегическо партньорство там, което включва инвестиции, за да помогне на държавната енергийна компания Sonatrach да компенсира годините на спад в производството.

По думите на Бенгдара 25-годишното газово споразумение ще доведе до добив над 250 милиона кубически метра на ден, наричайки го най-важната нова инвестиция в енергийния сектор на Либия за четвърт век, пише още Ройтерс.

Въпреки това, споразуменията, сключени в Триполи, може да бъдат подкопани от вътрешния конфликт в Либия, който раздели страната между съперничещи си фракции, които се борят за контрол над правителството и оспорват взаимно претенциите си за политическа легитимност.

Подчертавайки несигурността, самият министър на петрола Мохамед Оун отхвърли всяка сделка, която NOC може да сключи с Италия, като каза във видео на уебсайта на министерството, че такива споразумения трябва да се сключват от министерството.

Ръководителят на НОК Бенгдара беше назначен миналата година от премиера Дбейба, чието собствено временно правителство беше установено през 2021 г. чрез процес, подкрепен от ООН.

Базираният на изток парламент и фракциите, които го подкрепят, заявиха в началото на миналата година, че правителството вече не е легитимно, отхвърляйки както назначаването на Бенгдара, така и сделките, които Триполи сключи с чужди държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"