fbpx

В очакване на решения: пет въпроса за ЕЦБ

Европейската централна банка изглежда готова в четвъртък да осигури още едно голямо увеличение на лихвените проценти, за да ограничи инфлацията. Какво ще прави след това, питат автори на Ройтерс.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, говорейки в Давос наскоро, подчерта необходимостта паричната политика да „запази курса“. Инвеститорите се стремят да разберат точно колко дълго и докъде централната банка ще продължи да повишава лихвите.

Ръководителите на политиката на ЕЦБ смятат, че трябва да убият инфлацията и ще спрат с повищаването, едва когато видят голямо подобрение в перспективите за инфлация“, казва Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING.

Ройтерс формулира пет ключови за пазарите въпроса.

1/ Какво ще прави ЕЦБ в четвъртък?

Повишаването на депозитната лихва от ЕЦБ с 50 базисни пункта (bps) до 2,5% се смята за свършена сделка, така че пазарите ще се съсредоточат върху това, което Лагард има да каже.

Признаците за охлаждане на инфлацията накараха пазарите да намалят очакванията за това, къде лихвите ще достигнат връх до около 3,3%. Политиците вече оспориха пазарните ходове и очакванията може да се повишат отново към 3,5%, ако по-добрата икономическа перспектива подтикне към нови остри послания.

„ЕЦБ трябва да бъде ястреб“, казва Йойн Уолш, партньор в TwentyFour Asset Management. „Не знам дали Лагард ще каже, че пазарната цена на терминалната лихва е твърде ниска, но очаквам тя да повтори, че ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите.“

2/ Ще изпрати ли ЕЦБ някакви сигнали за март и след това?

Пазарите се надяват на това, тъй като перспективите след четвъртък са спорни. Някои, включително холандски и словашки служители, подкрепят голямо увеличение през март. Коментарите на Лагард показват, че тя също би подкрепила подобен ход.

Умерените политици се отдръпват, докато общата инфлация намалява. Фабио Панета от Италия смята, че ЕЦБ не трябва да се ангажира с никакви конкретни действия след февруари.

Наскоро имаше въпроси защо пазарите не разбират какво ще направи ЕЦБ по-нататък“, отбелязва Бжески от ING. „Част от причината е, че пазарите са твърде оптимистични, но има и въпрос за собствения комуникационен хаос на ЕЦБ и кого трябва да слушаме.“

3/ Има ли повече подробности за количественото затягане (QT)?

ЕЦБ планира да намали облигациите, закупени по нейната програма за закупуване на активи (APP) с 15 милиарда евро средно на месец от март до юни. UBS очаква ЕЦБ да повтори, че темпото на QT след юни ще бъде решено по-късно, когато някои икономисти очакват ускоряване.

ЕЦБ ще предостави допълнителни насоки за обобщението на баланса, включително за това как ще се управляват различните APP програми и, което е важно, също за планираното освобождаване на холдинги в различни държави“, коментира Патрик Санер, ръководител на макростратегията в Swiss Re.

4/ Колко бързо е вероятно базовата инфлация да спадне?

Това не е ясно и прогнозирането на пътя на инфлацията е трудно. Тъй като актуализираните прогнози на ЕЦБ не излизат до март, Лагард вероятно ще бъде притисната как ЕЦБ гледа на основната инфлация, която премахва нестабилните цени на храните и енергията. ЕЦБ си поставя за цел общата инфлация от 2%, но служителите са съсредоточени върху основна мярка.

Януарските данни за инфлацията в еврозоната в сряда може да се окажат навременни. Общата инфлация се понижи до 9,2% през декември, но основната мярка, която също изключва алкохола и тютюна, нарасна до 5,2% от 5%.

5/ По-оптимистична ли е ЕЦБ по отношение на перспективите за растеж?

Марио Сентено от ЕЦБ смята, че рецесията може да бъде избегната. Бизнес активността направи изненадващо връщане към скромен растеж през януари, докато JPMorgan повиши прогнозата си за икономически растеж за първото тримесечие до 1% от свиване от 0,5% – повтаряйки подобна мнение от Goldman Sachs.

Да, ЕЦБ със сигурност ще признае по-добрия вътрешен и външен фон за растеж“, изтъква Санер от Swiss Re. „Това всъщност ще им позволи също така да аргументират, че лихвите трябва да се повишат и да останат там за известно време, тъй като по-силната среда на търсене възпрепятства основната дезинфлация, което е най-важното.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"