fbpx

Изграждат 5G покритие за цялата магистрала „Струма“

Министерството на транспорта представи първата фаза от трансграничния проект 5G SEAGUL. По думите на зам. министър Димитър Недялков, изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват  България и Гърция е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор.

Международният консорциум между A1 България, гръцкия COSMOTE и WINGS ICT Solutions работи за изграждане на непрекъснато 5G покритие по коридора „Ориент/Източно-средиземноморски“, който е част от Общоевропейската транспортна мрежа. Проектът е съфинансиран 50 % от Механизма за свързване на Европа 2 – цифрова част, а Министерството на транспорта и съобщенията е координатор по програмата и оказва активна подкрепа на кандидатите.

Проектът ще осигури достъп до редица услуги по 173-километровия български пътен участък – непрекъснати гласови и видео повиквания, автономно шофиране, споделяне на данни за актуалната пътническа обстановка в реално време, информация за трафика, подобряване на транспортна безопасност, и не на последно място удобство.

Целта на 5G SEAGUL е поддържане на услугите за свързана и автоматизирана мобилност. Районът обхваща 450 км магистрали на територията на България и Гърция, както и пункта Кулата-Промахон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"