fbpx

Изкуствен интелект помага на румънските фермери да кандидатстват за евросубсидии

Румънската държавна агенция за инвестиции в селските райони използва изкуствен интелект, за да помогне на фермерите да кандидатстват за средства от Европейския съюз, съобщава Ройтерс, отбелязвайки, че това се случва „в една от най-слабо развитите цифрови икономики в ЕС“.

Агенцията за финансиране на инвестиции в селските райони (AFIR) е посочила пред Ройтерс, че е започнала да използва роботи от компанията за софтуерна автоматизация UiPath преди малко повече от две години.

Роботите са поели отнемащите много време задачи по прегред на държавните бази данни, за да осигурят имотни и съдебни регистри за фермери, предприемачи и държавни институции, кандидатстващи за средства от ЕС.

Базираната на изкуствен интелект автоматизация играе изключително важна роля в ускоряването на ключовите процеси за фермерите и правенето им по-ефективни“, казва директорът на AFIR Георге Чирита, цитиран от агенцията.

Откакто е започнала да използва роботи, агенцията е обработила искания за финансиране на стойност 5,32 милиарда евро от повече от 50 000 фермери, компании и местни институции, каза агенцията в писмени коментари на Ройтерс. Роботите са спестили приблизително 784 дни търсене на документи за персонала на AFIR, се казва в съобщението. Агенцията е изплатила средства на стойност 21 милиарда евро за две десетилетия.

Въпреки че Румъния се превърна в един от най-активните технологични центрове в Европа с висококвалифицирана работна ръка, тя все още изостава от много други европейски нации в предлагането на цифрови обществени услуги за гражданите и бизнеса и се бори да използва милиарди евро от фондовете за развитие на ЕС, посочва Ройтерс.

Данните на Евростат показват, че само 28% от румънците са имали поне основни цифрови умения през 2023 г., което е под средното за ЕС ниво от 54%. Цифровите обществени услуги за гражданите и бизнеса са класирани на 45 място в сравнение със средната стойност за ЕС от 84.

UiPath, румънската компания, оценена на 13,3 милиарда долара, след като стана публична на Нюйоркската фондова борса, отбелязва пред Ройтерс, че е предоставила услуги за автоматизация на други земеделски агенции, включително в Норвегия и Съединените щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"