fbpx

Силна конкуренция за 11-те награди на АИКБ „Икономика на светло“

За единадесета поредна година Асоциацията на индустриалния капитал в България организира конкурса и връчва приза „Икономика на светло“. Традиционно наградата е разпределена в три категории:

  • За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция;
  • За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика;
  • За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата.

Представяме номинираните в отделните категори и мотивите на определилото ги жури.

За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата

За нормативен акт – Божидар Божанов (народен представител от ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“) и група народни представители за ЗИД на Кодекс на труда (КТ), стартиращ прехода от хартиена към електронна трудова книжка. В мотивите се изтъква, че с промените значително ще бъдат намалени грешките поради неправилни и неточни записи. По този начин ще се ограничат сивите и неформални практики в трудово-осигурителните отношения и административната тежест за бизнеса и гражданите, с което ще подобри бизнес средата в България.

За административна практика – Комисия за финансов надзор (КФН) за Единната информационна система (ЕИС) и FSC Mobile, мобилно приложение. Създадените дигитални инструменти пестят време, създават устойчива и благоприятна среда за работа, подобряват достъпа до информация за потребителите и за участниците в небанковия финансов сектор – застрахователен, осигурителен и инвестиционен и им помага да вземат информирани решения.

За административна практика – Националната агенция за приходите (НАП) за нов Портал за електронни услуги. В новия Портал всяка услуга разполага с информационна страница, на която потребителите могат да се запознаят с начина на ползване на услугата, необходимите средства за достъп до нея и нейните функционалности. Всички тези нововъведения и подобрения улесняват и намаляват времето, необходимо за деклариране и плащане на публични задължения от данъчно-задължените лица, водят до по-малка административна тежест за бизнеса и гражданите, подобряват условията за правене на бизнес в България и най-важното – допринасят за увеличаване на събираемостта и постъпленията в държавната хазна.

За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция

За организация – Българска народна банка (БНБ) за твърдия курс към въвеждане на еврото в Република България. БНБ има ключова роля за подготовката и въвеждането на еврото като официална платежна единица в България. Една от основните ползи от въвеждането на еврото у нас е намаляване на транзакционните разходи, повишаването на кредитния рейтинг на страната, ускоряване на икономическия растеж и реалната конвергенция. Повишаването на заетостта и по-качествените работни места ще намалят недекларираната заетост, а по-голямата инвестиционна активност ще ограничи сивите и корупционните практики.

За организация – Фискален съвет на Република България – за устойчива и последователна позиция за ограничаването на бюджетния дефицит и изготвяне на реалистичен държавен бюджет. Позицията на Фискалния съвет за поддържане на балансиран бюджет и за ограничаване на бюджетния дефицит и на увеличаването на държавния дълг допринася за поддържането на устойчиви публични финанси. Фискалният съвет, като извършва безпристрастна оценка, основана на обективни критерии, допринася за изсветляването на икономиката, за повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната.

За личност – Генчо Генчев, кмет на община Свищов. Генчо Генчев като кмет на община Свищов реализира редица политики, които ограничават сивите практики и осъществяват превенция на неформалната икономика и нерегламентираната заетост.

За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика

За медийна организация – Българска телеграфна агенция (БТА) и Кирил Вълчев, генерален директор. За добросъвестно, безпристрастно, обективно, пълно, точно, достоверно, навременно и етично представяне на икономическа информация от страната и чужбина, както и за сформирането (от 01.10.2021 г.) на дирекция „Икономика“ като част от новата стратегия на БТА и за нейната постоянна работа за повишаване на прозрачността.

За медия и журналист – EURONEWS BULGARIA с предаването Биз(Д)нес. Водещ: Красимир Чешмеджиев. Във всеки епизод Красимир Чешмеджиев задава важните въпроси за развитието на бизнеса и икономиката, като представя експерти от различни области, които споделят своите знания, прогнози и икономически съвети – най-често за избягването на „сиви“ практики, недекларирана заетост и корупционни схеми.

За медия и журналист – „Капитал“ – Алексей Лазаров, главен редактор на „Капитал“ и екипа на „Капитал“. Алексей Лазаров смята, че в България трябва да бъдат уважавани и ценени хората, които успяват на базата на своите качества, умения и труд, а не тези, които стигат до успеха с кражби и лъжи. В своята работа той ежедневно ни показва добрите примери на тези хора.

Икономически живот е медиен партньор на събитието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"