fbpx

Кабинетът с първи стъпки за облекчаване вноса на работна ръка от трети страни

Икономическият и социален съвет да разработи анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за осигуряване на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес. Това предложение до ИСС изпрати днес кабинетът.

Решението, прието на редовното заседание на правителството, е продиктувано от обстоятелството, че през последните години бизнесът в България все по-често сигнализира, че изпитва остър недостиг на квалифицирана работна ръка.

Това налага освен традиционните начини за осигуряване на квалифицирани кадри за пазара на труда (дуално обучение, професионално образование, курсове и др.), да бъдат проучени и възможностите за привличане на работници и специалисти от трети страни.

Припомняме, в момента процедурата е изключително затруднена, изискваща огромен брой документи и време за тяхното набавяне, което до голяма степен обезкуражава работодателите, които биха желали да се възползват от възможността да привлекат работници от трети страни.

По-голяма част от бизнес анкетите, традиционно провеждани в края на годината, отчитат като основен и дори фатален проблем недостига на работна ръка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"