fbpx

Кремъл нареди прехвърляне на милиардни дялове на OMV и Wintershall Dea в руски предприятия

Руският президент Владимир Путин  е издал укази, по чиято сила Wintershall Dea и OMV трябва да бъдат лишени от многомилиардни дялове в проекти за добив на газ в руската Арктика.

Съгласно президентските укази, публикувани късно във вторник, цитирани от Ройтерс, дяловете, притежавани от OMV и Wintershall Dea в находището Южно-Русское и в проектите на Ачимов (намиращи се в Ямало-Ненецкия регион в далечния север на Русия), трябва да се върнат на новосъздадени руски компании.

Президентският указ е допълнително потвърждение: Русия вече не е надежден икономически партньор и е непредсказуема във всяко отношение“, заявява говорител на Wintershall в писмен отговор на запитване на Ройтерс.

От OMV са изтъкнали, че проучват указа и може да предприемат допълнителни стъпки, за да защити правата си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира по време на ежедневната конферентна връзка с репортери в сряда, че указите не означават, че Русия е предприела конфискация на активи на така наречените „неприятелски страни“.

Тези компании, които излизат от пазара, те или продават, или прехвърлят активи – всичко зависи от преговорите. Но не е имало и няма процес на изземване на активи“, отбелязва Песков.

Най-голямото конфискуване на чуждестранни активи в Русия от страна на Кремъл идва след това, което Путин определи като обявяване на икономическа война от Запада заради решението на Русия да започне военни действия срещу Украйна.

Руските предприемачи придобиха до момента контрол върху някои големи западни активи в Русия, включително осемте пивоварни на Carlsberg, както и предприятията на Danone.

Според указите на Путин дяловете в проектите на Ачимов трябва да бъдат прехвърлени на специално създадени дружества с ограничена отговорност и впоследствие да бъдат предложени за оценка и продажба на малко известна компания, наречена Gazovyye Technologii. Впоследствие активите на OMV ще бъдат продадени на акционерното дружество SOGAZ, което осигурява застраховка на Gazprom. Постъпленията от продажбите ще бъдат преведени в специални сметки, собственост на техните бивши чуждестранни собственици.

Според указите, всички действащи досега дружествени договори вече не са валидни.

Wintershall Dea, съвместно предприятие между BASF и инвестиционната компания LetterOne на руския милиардер Михаил Фридман, деконсолидира финансово активите, включително сибирските газови находища Южно Русское и Ачимов, които са съсобственици. Указите на Путин формализират загубата на контрол, която BASF и Wintershall Dea отбелязват от януари 2023 г. В указите се казва, че този ход е за защита на националните интереси на фона на незаконните и недружелюбни действия на Запада по отношение на руски активи.

Изпълнителният директор на Wintershall Dea Марио Мерен през юли изключи възможността да продаде активите на Фридман, тъй като той е обект на западни санкции. Мерен отбелязва, че компанията му търси начини да възстанови поне част от понесените щети, включително арбитражни и съдебни искове, припомня Ройтерс.

BASF заяви, че компанията е научила днешната информация от новините и в момента анализира подробно ситуацията. Компанията отчете нетна загуба през 2022 г., засегната от обезценка от 7,3 милиарда евро, причинена до голяма степен от деконсолидацията на Wintershall Dea AG в Русия.

От своя страна до момента OMV очакваше да понесе загуби от 1,5-1,8 милиарда евро от руското изтегляне.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"