fbpx

България с най-голям спад в цените на селскостопанската продукция в ЕС

Цените на селскостопанските продукти в ЕС както за продукцията, така и за вложените ресурси, които не са свързани с инвестиции, са се понижили през третото тримесечие на 2023 г., потвърждавайки обрата от силния ръст на цените през 2021 г. и 2022 г. Тези последни данни предполагат по-нататъшно стабилизиране на световните селскостопански пазари след период на прекъсване, изтъква Евростат, представяйки данните си.

Средната цена на селскостопанските продукти, които фермерите получават на прага на фермата си, е намаляла с 9% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. Ускорява се също така тъмпът на спад в цените на селскостопанските вложения, които не са свързани с инвестиции от -5% през второто тримесечие на 2023 г. до -11% през третото тримесечие.

Покачването на цените на селскостопанската продукция достигна своя връх през третото тримесечие на 2022 г. (+30% в сравнение със същото тримесечие на 2021 г.). След това се наблюдава значително забавяне на покачването на цените до спада през третото тримесечие на 2023 г.: +26% през четвъртото тримесечие на 2022 г., +17% през първото тримесечие на 2023 г. и +2% през второто тримесечие на тази година.

Общият спад в цените на селскостопанската продукция през третото тримесечие на 2023 г. отразява ярък контраст между отделните продукти. Средната цена на зърнените култури е намаляла с около една трета (-32%, в рамките на които има силни спадове за ръж и меслин, пшеница и лимец и ечемик, наред с други). Цената на млякото също се понижи рязко (-15%), а има и по-умерени спадове при плодовете (-5%) и птичето месо (-3%) сред другите продукти.

За разлика от това, през третото тримесечие на 2023 г. се отчитат някои резки повишения на цените: най-рязкото покачване беше за зехтина (+73% в сравнение със същото тримесечие на 2022 г.), следван от растителните материали, използвани за плетене (+50%), картофи (други картофи +48%, картофи, включително семена и картофи за консумация, и двете +30%), и захарно цвекло (+44%).

Сред суровините, които не са свързани с инвестиции, най-рязък процент на спад на цените е при торове и подобрители на почвата (-36%), енергия и смазочни материали (-18%) и храни за животни (-12%).

На национално ниво повечето от страните от ЕС (21 от 27) регистрират намаление на откупните цени на селскостопанските продукти като цяло през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на 2022 г.

Най-рязък спад на цените е отчетен през страни с висока специализация в зърнени култури и/или мляко и рязкото им поевтиняване. България отчита най-голям спад (-28%), следвани сме от Унгария (-26%), Литва и Латвия (и двете -24%) и Словакия (-20%).

За разлика от тях, цените са се увеличили в 6 южни държави: Гърция (+22%), Кипър (+11%), Португалия (8%), Испания и Малта (и двете с +5%) и Италия (+1%). Един от факторите зад тези водещи повишения е рязкото увеличение на цената на зехтина, включително +103% в Испания, +101% в Гърция, +99% в Португалия, +31% в Италия.

По отношение на вложенията, които не са свързани с инвестиции, най-резки темпове на спад на цените в сравнение с третото тримесечие на 2022 г. са отчетени в Литва (-27%) и Холандия (-26%). Малта е единствената страна от ЕС, която регистрира увеличение (+1%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"