fbpx

Кабинетът увеличи държавните пари за стипендии по „Фулбрайт“

България увеличава отпусканите от държава средства за стипендии по линия на българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. От следващата година държавата ще участва с 1,1 млн. щатски долара вместо с 364 000 щатски долара, реши днес правителството на вероятно последното си редовно заседание. Припомняме, БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет, а президентът Радев сигурно ще разпусне парламента следващата седмица, назначавайки служебно правителство.

С увеличаването на стипендиите ще се осигури финансиране за повече български студенти в магистърски програми и докторанти, приети в престижни американски университети. Ще могат да се увеличат също размерите на сегашните стипендии.

Чрез допълнителното финансиране „Фулбрайт“ ще предоставя до 100 000 долара на студент за покриване на разходите по пребиваване и учене в САЩ, включително учебна такса, други съпътстващи такси, здравно осигуряване, наем на жилище, пътни разноски и други от академичната 2023-202_4 година. Ще се осигуряват също стипендии за докторантски програми в университети в САЩ, които попадат сред първите петнадесет в класацията US News and World Report’s Graduate School Rankings.

След увеличението на средствата стипендиантите на „Фулбрайт“ ще са задължени да се върнат в страната си за най-малко три години след приключване на програмата, а не за две, както е сега. Това гарантира, че поне за този период те ще приложат в родината си придобитите знания и умения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"