fbpx

Как Слънцето помогна в борбата срещу екстремните жеги

Голямото увеличение на производството на слънчева енергия в Южна Европа изигра водеща роля за предотвратяване на недостига на енергия по време на горещите вълни от последните седмици, когато температурите счупиха рекорди и предизвикаха безпрецедентно търсене на климатици, отбелязва репортаж на Ройтерс.

Слънчевата енергия е особено подходяща за справяне с летните горещини, тъй като слънчевата радиация е най-силна около най-горещата част от деня, когато търсенето на електроенергия за охлаждане също е най-високо.

Значителният ръст на слънчевата енергия основно компенсира пиковете, причинени от климатизацията“, коментира ситуацията в Испания Кристиан Руби, генерален секретар на групата за електроенергийна индустрия Eurelectric, цитиран от Ройтерс.

Испания и Гърция са сред страните, които са инсталирали много повече слънчеви панели, изправени пред рекордно високите цени на енергията миналата година и търсенето на по-голяма енергийна сигурност, свързано с инвазията на Русия в Украйна.

Испания е добавила рекордните 4,5 гигавата слънчеви фотоволтаични мощности миналата година, което е довело до рекордно за годината производство на слънчева енергия през юли – обикновено един от най-слънчевите месеци. Данните от Ember показват, че слънчевата енергия осигурява почти 24% от електричеството на Испания през юли тази година спрямо 16% през юли 2022 г.

Когато покачващите се температури и търсенето на охлаждане са довели пик в търсенето на електроенергия в Сицилия на 24 юли, почти половината от увеличеното търсене – което възлиза на общо 1,3 GW – е покрито от слънчева енергия, показват данните на Refinitiv. Производството на слънчева енергия в Сицилия миналия месец е повече от два пъти спрямо юли 2022 г.

Без допълнителната слънчева енергия въздействието върху стабилността на системата щеше да се окаже много по-лошо“, изтъква енергийният анализатор на Refinitiv Натали Герл.

Дори в по-хладни и по-малко слънчеви западни страни като Белгия, слънчевата енергия е покрила повече от 100% от допълнителната енергия, необходима по време на обедните пикове в търсенето на електроенергия.

Въпреки бързия си растеж, слънчевата енергия все още представлява относително малък дял от енергийния микс в повечето страни, където източници, включително вятър, газ, въглища и ядрена енергия, обикновено покриват по-голямата част от търсенето през годината.

Цените на енергията в Европа все още са високи в сравнение с историческите нива – и потребителите и индустриите реагират, като използват по-малко енергия. Екстремните горещини това лято на моменти обаче пробиха тази тенденция. Но като цяло търсенето е под нормалното – средната часова консумация на енергия в Италия през юли е била с 4,4% по-ниска, отколкото през юли 2022 г., докато в Испания е намаляла с 3,6%, показват данните на Refinitiv.

Единствената причина, поради която това е поносимо, е средата на ниско потребление на енергия, в която се намираме в момента“, казва Герл от Refinitiv.

Учените очакват изменението на климата да направи горещите вълни от вида, от който Южна Европа пострада това лято, по-чести и дори по-сериозни през следващите години – което ще увеличи тежестта върху енергийната инфраструктура на Европа. „Нашите енергийни системи наистина не са проектирани да се справят с подобни ситуации“, отбелязва Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

Дори преди тазгодишните горски пожари и рекордни температури, топлината и сушата миналата година намалиха производството на водноелектрическа енергия, възпрепятстваха транспорта на гориво по реките и принудиха някои атомни електроцентрали да намалят производството си, когато охлаждането на централите бе ограничено от високите температури на реката.

Ройтерс припомня, че в писмо до Европейската комисия миналата седмица индустриални групи, включително SolarPower Europe, са призовали към ускоряване на инвестициите в енергийни мрежи и за насърчаване на проекти, които съчетават слънчевата енергия със съхранението на енергия, за да гарантират, че слънчевата енергия се разширява достатъчно бързо, за да постигне целите, свързани с изменението на климата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"