fbpx

Какво си написаха шефът на „Автомагистрали“ и министър Комитова

Пресцентровете на „Автомагистрали“ ЕАД и на регионалното министерство разпространиха писма на изпълнителния директор на държавната компания Стоян Беличев до министър Комитова и нейния отговор.

Беличев в началото изтъква, че изпраща това отворено писмо, тъй като не получава отговор на вече шест писма, а е персонално атакуван през телевизионния ефир.

Той обяснява защо не освобождава длъжността изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД.

По думите му, Законът за публичните предприятия го задължава добросъвестно да изпълнява служебните си задължения до вписването на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. „Отсъствието  ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост„, заявява Беличев.

Тъй като назначеният с Ваша заповед нов борд все още не е вписан в Търговския регистър, аз не мога да освободя заеманата длъжност. Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ „Автомагистрали“ ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения“, пише още той.

От своя страна министър Комитова подчертава, че след множеството скандали при опитите да се извършат проверки в Автомагистрали се е оказало неотложно и неизбежно „служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод „Балкански поток“, без да е налице видим и ясен резултат“.

След извършената проверка се оказа, пише още Комитова, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово, без да се постарае да защити държавния интерес, средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма…

Служебният министър информира Беличев, че министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство.

В заключение Комитова посочва, че счита за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"