fbpx

Половината държавен ресурс минал през „ин хаус“ поръчки

В рамките на отчета на дейността до момента на служебния кабинет стана ясно, че предстоят промени в Агенцията по вписванията, вероятно освобождаване на шефката й Габриела Козарева.

Очевидно настоящият директор не иска да работи по прозрачен начин, който да е в интерес на хората, а има някаква друга мотивация, коментира премиерът.

По думите му, правосъдният министър ще предложи вариант как се върви в тази посока.

Припомняме, до момента агенцията отказва да вписва извършваните от ведомствата промени в бордове и управителни съвети.

От своя страна министърът на финансите Асен Василев припомни, че са осигурени 2,5 млрд. извънбюджетни средства, с които продължават мерките по подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията.

Той посочи очакванията си за висока и изпреварваща събираемост от НАП, където коренно са променили подхода и са насочили усилия и внимание към големите компании.

Министър Василев изтъкна още, че в Министерството на финансите е заварил ситуация, подобна на тази в останалите ведомства – липса на всякакъв контрол, пълна незаинтересованост на държавата и безконтролно харчене на публичен ресурс.

Половината от държавните средства са минали през така наречените „ин хаус“ поръчки – директно фирмите са договорят с частни подизпълнители, без да се минава през прозрачни тържни процедури, обжалвания и пр.

Използвана е вратичка в закона която е била за спешни и неотложни случаи и това се е превърнало в порочна практика, коментира министърът.

Василев информира, че са предприети мерки заедно с Агенцията за обществени поръчки да бъдат публикувани всички възложени „ин хаус“ поръчки, защото в момента дори тази информация липсва.

Освен това АДФИ е вкарана в тези държавни компании, които използват огледални договори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"