fbpx

Какво трябва да се знае за стратегическите запаси от петрол

В условията на стремителен ръст на цените на бензина и дизела, Джо Байдън обяви намерението си да прибегне до част от стратегическите американски петролни резерви. Тези наличности, създадени за неутрализиране на критични за енергетика случаи, са били използвани в миналото по редица поводи, изтъква в своя репортаж France 24.

Цената на петрола Брент скочи до 139 долара в началото на март, най-високото ѝ равнище от 2008 г., и в момента се колебае около 110 долара. Това доведе до рязкото покачване на цените на горивата в много страни. За първи път за последните 10 години в САЩ галонът (3,78 л) се продава за над 4 долара. За да се справи с тази ситуация Джо Байдън обяви, че през следващите шест месеца ще изкара на пазара в САЩ „повече от 180 млн барела, за да облекчи домакинствата“.

Когато цената на петрола се увеличава, или когато се появява заплаха от дефицит на енергийни суровини, държавите могат да прибегнат до стратегическите си петролни резерви. Те се създават, за да може да се реагира на извънредни ситуации, които застрашават националната икономика.

Какви са стратегическите резерви от петрол в света и кой има най много?

Стратегическите петролни резерви се създават или пряко от държавата, или от частни петролни компании, принудени от държавата да държат такива запаси, като например в Италия.

Тези държави, предимно вносителки на петрол, обединиха усилията си след първата петролна криза през 1973 г. като създадоха Международната агенция по енергетика (МАЕ) с цел да бъдат по-малко зависими от колебанията на цените на петрола, които в най-голяма степен се определят от решенията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). На нея се падаха 55% от световното производство на петрол през 1970 г. и 34,7% през 2020 година.

Обемът на стратегическите петролни резерви се определя от МАЕ. В съответствие със Споразумение за международна енергийна програма, всяка страна членка на МАЕ е задължена да има запаси от нефт, съответстващ на не по-малко от 90 дни на чистия внос.

В МАЕ членуват 31 страни, между които САЩ и повечето европейски страни (без България). Най-големи резерви в света притежават САЩ – 568 млн. барела към март 2022 г. по данни на американското министерство на енергетиката.

Кога могат да се използват стратегическите резерви и за какви цели?

Стратегически резерви се създаваха и преди първата петролна криза през 1973 г., за да се отговори преди всичко на енергийните нужди на армията. САЩ и Великобритания считат петрола за стратегически ресурс още от началото на XX век.

Първият предупредителен сигнал за потребителите беше даден по време на Суецката криза от 1956 г., която доведе до рязък спад в добива на петрол. След това дойде първата петролна криза, която принуди държавите, зависими от вноса да се обединят в МАЕ, с чието посредничество да бъдат създадени стратегически резерви.

Всяка държава членка сама може да вземе решение дали да прибегне до стратегическите си резерви нещо, което се е случвало нееднократно. В САЩ президентът Джордж Буш ги използва по времето на първата война в Залива през 1991 г.; Джорд У. Буш – след преминаването на урагана Катрина през 2005 г.; Барак Обама по време на гражданската война в Либия през 2011 година. По-рано през ноември 2021 г. Джо Байдън също прибегна до американския петролен резерв в опит да се намалят цените на суровия петрол на международните пазари.

Франция също е прибягвала многократно до своя стратегически резерв в повечето случаи в опит да се потивопостави на увеличаването на цените на бензина и дизела или пък да се осигурят необходимите количества на бензиностанциите с оглед да не се допусне дефицит. Тя използва също така еквивалента на тридневен запас от петрол (от наличен за 115 дни) по време на гоемите социални вълнения през 2016 г., които доведоха до блокирането на големи френски нефтопреработвателни предприятия.

МАЕ също може да вземе решение за колективни действия от страна на страните-членки, които могат да деблокират част от запасите в случай на извънредни ситуации. Така на 1 март, както обяви международната организация, „31-ата страни-членки решиха да освободят 60 млн. барела петрол от резервите си, за да изпратят ясно и единодушно послание до световните петролни пазари, че няма да бъде допуснат дефицит в снабдяването в резултат на инвазията на Русия в Украйна“.

Къде са разположени стратегическите петролни резерви?

Петролните резерви се разполагат различно по територията на отделните държави. В САЩ те са концентрирани в една географска зона – Мексиканския залив. Те са разположени на 4 отделни места, всяко в близост до нефтохимичен комбинат: Bryan Mound и Big Hill (в Тексас), West Hackberry и Bayou Choctaw (в Луизиана).

Местоположението им не е избрано случайно. Петролът е складиран в подземни солни галерии, които съществуват от 70-те години, когато САЩ започнаха да създават запасите си. „Освен, че е най-евтиният начин за складиране на петрол за продължителен период от време, използването на дълбоките солни галерии е и най-сигурният начин от екологична гледна точка“, уточняват от министерството на енергетиката. Тези местонахождения са избрани и „защото осигуряват най-гъвкавия начин за свързване с петролопроводната мрежа на страната“.

Всъщност стратегическите резерви са групирани в три географски мрежи от петролопроводи на брега на Мексиканския залив и всяка от тези мрежи има достъп до една или повече рафинерии, до федералната петролопроводна мрежа и до морски терминали за товарене на суров петрол.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"