fbpx

Казахстан остана без интернет, протестите се разрастват

Ситуацията в Казахстан се влошава, след като протестите, обхванали всички големи градове се увеличават независимо от въведеното от президента Касим-Жомарт Токаев извънредно положение.

По последна информация на територията на цялата страна е спрял интернет, след като през изминалото денонощия частично бе ограничаван мобилния интернет.

В същото време от Киев съобщиха, че е Казахстан е спрял износа на въглища за Украйна, независимо от договорените обеми, които трябва да бъдат експортирани.

В Алма-Ата е запалена сградата на кметството, а ТВ канала „Мир“ е спрял излъчване, тъй като протестиращите са го нападнали. Сътрудниците му са евакуирани.

Припомняме, в първите дни на 2022 г. жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област (нефтодобив регион в Западен Казахстан) започнаха протести срещу двукратното увеличение на цените на газа. Президентът на Казахстан разпореди да се сформира правителствена комисия, която да разгледа ситуацията.
На 4 януари тя обяви, че е готова да изпълни основното искане на протестиращите и да намали цените на газа. Протестите обаче се разрастват и обхващат и столицата, като исканията са за предсрочни избори.

В поредно изявление президентът Токаев обяви, че поема длъжността председател на Съвета по сигурност на Казахстан. В обръщението си към нацията Токаев заявява, че независимо от всичко остава в столицата. По думите зад протестите стоят „финансово мотивирани заговорници“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"