fbpx

Цените на петрола отново нагоре, въпреки намесата на ОПЕК+

петрол цени нефт

4 януари завърши с леко покачване на цените на петрола. Пазарът прие спокойно обявеното от страните от ОПЕК+ леко повишаване на производството. Цената на барел петрол от типа Брент от Северно море със срок на доставка март, най-масовата сделка на Лондонската борса, се покачи с 1,29% и достигна точно 80 долара при затварянето ѝ. За първи път след 25 ноември, когато беше идентифициран вариантът Омикрон на Ковид-19, цената на петрол Брент достигна 80 долара, съобщава Capital.fr

В Ню Йорк барелът West Texas Intermediate (WTI) със срок на доставка февруари се повиши с 1,19%, за да достигне 76,99 долара. След срещата си, страните-членки на ОПЕК и техните съюзници от ОПЕК+ потвърдиха решението си от юли да поддържат месечно увеличение на производството от 400 000 барела дневно.

Това умерено увеличение предизвика безпокойство сред играчите на пазара, още повече, че техните очаквания са, че обявените допълнително 400 000 барела няма да бъдат достигнати. „Пазарът има предчувствието, че няма да видим много допълнителен петрол“, казва Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research (SEER).

Той припомни случая с Либия, когато аварията на един петролопровод спря доставката на 200 000 барела дневно, към които трябва да се прибавят и 300 000 барела в резултат на затварянето в края на декември на 4 петролни кладенеца от хора, принадлежащи към „Защитниците на петролните инсталации“, групировка свързана с опозиционния либийски лидер Халифа Хафтар.

Извън ОПЕК, в САЩ броят на кладенците, които се експлоатират нараства с много бавен темп. И публикациите за очакваните инвестиции през 2022 г. показват, че американското производство ще остане на по-ниско равнище от това преди пандемията. Затова погледът на играчите на пазара е обърнат към доклада за състоянието на петролните резерви на САЩ, който трябва да бъде публикуван днес. Анализаторите отбелязват намаляването на производството с 3,650 млн. барела през седмицата, която завърши на 31 декември. И това е за шеста поредна седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"