fbpx

КЕВР прие промените, облекчаващи фирмите на свободния пазар на ток

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Комисията за енергийно и водно регулиране прие изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция (ДПИ). С това се изпълнява поетия ангажимент за обчекчаване на малките фирми, които нямат сключен договор с търговец на ток и са на свободния пазар на електроенергия по цени на ДПИ.

От КЕВР уточняват, че това е най-скъпият начин за снабдяване, който има дисциплиниращ ефект с цел да стимулира потребителите да сключат договор с търговец на електроенергия. Към момента в тази ситуация са около 256 хиляди небитови потребители, или 41% от всички потребители, купуващи електроенергия от свободния пазар.

С приетите промени в Методиката се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на небитовите потребители на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер – в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г. като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени на ДПИ, където тя е значително по-висока.

Съгласно Методиката средната продажна цена на електроенергията на ДПИ е обвързана с цената на електрическата енергия на пазарен сегмент „Ден напред“ на организирания борсов пазар на електрическа енергия, като включва и компонента за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“.
С приетите изменения, за посочения 3-месечен период, тази компонента ще бъде в размер на 5 на сто, но не повече от 10 лв./MWh, което ще намали средната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този начин замалките небитови клиенти се осигурява допълнителен преходен период, през който те ще могат да сключат договор с доставчик по свой избор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"