fbpx

КЕВР вдигна цената на газа с близо 20% заради скъпия газ в Чирен

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Това е поскъпване с 19.36% спрямо ноемврийската цена и е малко по-високо от предварително коментираните стойности. Припомняме, първоначалто Булгаргаз искаше 145.87 лв. цена на газа, което е поскъпване с 18.58%.

По-рано днес от дружеството предложиха на КЕВР цена от 146,83лв. /MWh, която комисията е намалила до окончателните 146,09 лв. Причината е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за декември 2022 г.

Аргументите на КЕВР все пак да определи по-голямо поскъпване от коментираното преди седчица, е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване – август и септември т.г. цените на международните газови борси достигнаха изключително високи нива и това повиши цената на газа за ПГХ „Чирен“. По тази причина в ценовия микс за декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, съпоставен с другите ценообразуващи елементи. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на м. Ноември, обясняват от комисията

Посочва се, че в ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.   

След организиране на тръжни процедури „Булгаргаз“ е сключил и два договора за доставка навтечнен природен газ ВПГ с търговци на природен газ от региона. Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“, след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

Подчертава се обаче, че утвърдената цена от 146,09 лв./MWh остава значително по-благоприятна от   индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 г., които са на нива от 119 EUR/MWh. Цената за декември е почти два пъти и половина по-ниска от тази за септември – 353,21лв./MWh и е по-изгодна дори и ако  ценовият микс включваше доставки по прекратения договор с „Газпром експорт“. Изчисленията показват, че ако „Булгаргаз“ продължаваше да доставя природен газ от руската компания, цената щеше да бъде над 157 лв./MWh, а не 146,09 лв./MWh.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"