fbpx

Кирил и Асен откъсват сериозен брой избиратели от другите партии

Несъмнено новината от изборната вечер е победата на Продължаваме промяната, като формацията на Кирил Петков и Асен Василев вероятно ще се откъсне още от ГЕРБ след преброяване на гласуването в чужбина.

Наблюдателите обаче обръщат внимание, че всъщност резултатът на ПП илюстрира сериозно пренареждане на протестния вот от последните две изборни кампании. Петков и Василев мобилизират съвсем малка част нови избиратели, а основната маса, която ги е подкрепила идва от други партийни формации.

В свое проучване Галъп показват откъде ПП черпи електорална маса на отминалия вот. Цифрите сочат, че цели 33% от гласувалите преди за Има такъв народ сега са предпочели Кирил и Асен. Картината за Демократична България е не по-малко трагична – 29 на сто от хората, гласували за тях през юли сега подкрепят Продължаваме промяната.

Оправдават се и притесненията на БСП, които първи алармираха, че двамата бивши служебни министри „крадат“ избиратели. 11 на сто от гласувалите преди за БСП сега са предпочели ПП. Петков и Василев успяват дори и от ГЕРБ да откъснат избиратели – 4 процента, а очаквано най-малка подкрепа те получават от „отцепници“ от ДПС – 2%.

Новата формация измества Демократична България от доминираната до момента позиция в София и сред най-образованата част от избирателите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"