fbpx

Китай е източник на една трета от световните емисии от производство на енергия

Енергийният сектор допринася за повече емисии на парникови газове от всеки друг сектор. Тези емисии до голяма степен произтичат от потреблението на изкопаеми горива, като нефт и въглища.

Изданието Visual Capitalist показва глобалното разпределение на въглеродните емисии от енергийния сектор по региони през 2023 г., като са визуализирани и първите 10 държави с най-високи емисии. Общите емисии са представени в милиони тонове еквивалент на въглероден диоксид (CO₂e), като е показана и годишната промяна от 2022 г. до 2023 г.

Данните включват емисии от производство на енергия, факелно изгаряне, промишлени процеси и транспортиране и разпределение на изкопаеми горива и идват от Статистическия преглед на доклада на Световната енергия за 2024 г. на Института по енергетика.

Visual Capitalist

През 2023 г. на Китай се падат почти една трета (31%) от общите световни емисии на въглероден диоксид от производството на енергия с 12,6 милиарда тона – повече от общите емисии на цялото Западно полукълбо и Европа взети заедно.

Голямото население на Китай и неговата продължаваща зависимост от въглища и петрол като основен източник на енергия са основните фактори за високите нива на емисии. Въпреки че страната инвестира сериозно в капацитета си за възобновяема енергия, тя все пак отбеляза 6% увеличение на свързаните с енергията въглеродни емисии от 2022 г.

Въглеродни емисии от енергийния сектор по региони

На регионална основа Азиатско-Тихоокеанският регион отчита 3,4% увеличение на емисиите, въпреки че големи икономики като Япония, Южна Корея и Тайван регистрират намаление на своите емисии.

Visual Capitalist

Китай, Съединените щати и Индия са не само най-големите източници на емисии, когато става дума за енергийния сектор, но и по отношение на общите емисии. Според Глобалния въглероден атлас, тези три страни представляват над половината от световния CO₂ през 2021 г.

Индия, третата страна с най-високи емисии на въглерод, инвестира сериозно в производството си на въглища, обявявайки планове да удвои производството им до 1,57 милиарда тона до 2030 г. Въглищата представляват 56% от потреблението на първична енергия в страната в екзаджаули през 2023 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че делът на Индия в глобалните въглеродни емисии ще нарасне до 10% до 2030 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"