fbpx

Китай и Европа изправени пред „пълномащабна търговска война“

Китай и Европа са изправени пред „влакова катастрофа на бавен каданс“, тъй като нарастващата вълна от протекционизъм заплашва да се превърне в пълна търговска война. Това предупреждава, цитиран от Ройтерс, президентът на Европейската камара в Китай – бизнес лобистка група, Йенс Ескелунд. Коментарът идва ден, след като германският канцлер Шолц предаде европейските опасения на Пекин.

По думите на Ескелунд, докато някои притеснения относно търговията в двете страни са легитимни, съществува риск, ако европейските и китайските лидери не засилят диалога.

Железопътна катастрофа все още не се е случила, но можем да видим, че ще се случи, ако продължим в същата посока на пътуване, както днес“, изтъква Ескелунд в Гуанджоу на среща на южнокитайския клон на камарата.

Нуждаем се нашите лидери да седнат и да проучат начините, по които можем да избегнем това да се превърне в пълномащабна търговска война. И мисля, че това става малко спешно“, добавя той.

Ройтерс припомня, че във вторник канцлерът на Германия Олаф Шолц завърши тридневна обиколка в Китай, включваща разговори с китайския президент Си Дзинпин, в които Шолц предаде опасенията на Европа относно инвестиционните политики на Пекин и настоя за подобрен достъп до пазара. Европейският съюз вече започна няколко разследвания за това дали китайските производители са пускали субсидирани стоки като електрически превозни средства на неговите пазари.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също посети Китай по-рано този месец и коментира, че огромните инвестиции на Китай в усъвършенствано производство на стоки с чиста енергия са довели до нечестна игра.

По време на коментарите на Ескелунд, хиляди чуждестранни купувачи проучваха китайските производители за сделки на двугодишния Canton Fair, най-голямото търговско изложение в страната, на брега на Перлената река в града.

Според него е невъзможно да се мисли за глобални вериги за доставки без Китай, предвид статута му на водещ производител в света.

Това, което се надяваме да видим, е, че има разбирането, че Китай притежава толкова огромен мащаб в производството, че само малки постепенни увеличения в производството могат да имат огромни глобални последици“, заключава Ескелунд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"