fbpx

Пътят към еврото е скъп: банките готови да отделят значителна сума за подготовката

Присъединяването на България към еврозоната ще повлияе положително на българската икономика, на благосъстоянието и достигането на европейските стандарти на живот, както и ще бъде двигател за ускоряване на реформите. Това бе коментирано по време на бизнес конференцията „Заедно към успеха: Стабилна финансова екосистема и пътят на България към еврозоната“, организирана от Асоциация на банките в България.

Присъединяването на България към еврозоната и към втората най-използвана валута в света е дълго чакан процес“, коментира Петя Димитрова, председател на УС на АББ. По думите й ползите за гражданите и фирмите ще бъдат не само от гледна точка на намаляването на трансакционните разходи, но и чрез подобряване на инвестиционната среда, активизиране на местните и чуждестранните инвестиции, със засилена инвестиционна дейност, която се очаква да подпомогне заетостта.

Димитрова изтъква още, че това със сигурност ще се отрази положително и на кредитирането, ще открие много допълнителни възможности, а сред тях и за развитие на капиталовите пазари в България. В подкрепа на думите си тя посочва, че в момента банките държат 12% от депозитите под формата на минимални задължителни резерви в БНБ, което е над 16 млрд. лева. В еврозоната минималните резерви са 1%, а ЕЦБ плаща 4% лихва върху свръхрезервите. Разликата се явява скрит допълнителен годишен данък от над 600 млн. лв., които отиват в държавата през БНБ.

По отношение на кредитната политика на банките Петя Димитрова коментира, че тя е разумна и отговорна Ръстът на потребителските и ипотечни кредити е сравним с ръста на доходите, както и с ръста на БВП. А според данните за размера на средната работната заплата за последните 10 години тя се е увеличила 2.7 пъти, а минималната 3 пъти, което е повече от нарастването на потребителските и ипотечните кредити – по-високите доходи на домакинствата са достатъчни за обслужване на повечето кредити, които те са взели“, посочва още Димитрова.

Тя акцентира, че подготовката за влизане в еврозоната, освен времеемка, е и много скъпа – общата сума, която банките се очаква да изразходват за въвеждането на еврото – за обмяната на парите в обръщение, както и за необходимите промени в техните информационни системи и осведомителни кампании, ще възлезе на между 300 и 400 млн. лв. Петя Димитрова обяснява, че с членовете на Асоциацията на банките в България планират да проведат разяснителна кампания сред гражданите, за което разчитат и на съдействие от институциите, за да обяснят всички ползи от приемането на еврото, което ще подобри значително бизнес средата.

„По време на процеса, банките ще инвестират допълнителни средства в отличната подготовка на служителите си, както и в добрата информираност на клиентите за ползите от приемането на еврото“, коментира и Тамаш Хак-Ковач, член на УС на АББ.

А по думите на подуправителя на БНБ Петър Чобанов, ако има система в българската икономика, която вече е в еврозоната, от гледна точка на изисквания, регулации, добри бизнес практики и поведение, това е банковата система. Тя е модел за стабилност и растеж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"