fbpx

Ключовите предимства на малките модулни реактори

Ядрената енергия играе решаваща роля по пътя към нулево потребление. Традиционните ядрени централи обаче могат да бъдат скъпи, ресурсоемки и да отнеме до 12 години, за да бъдат пуснати в експлоатация. Малките модулни реактори (SMR) предлагат възможно решение. SMR е компактен ядрен реактор, който обикновено е с мощност под 300 мегавата електрически (MWe) и се произвежда в модулни единици.

Decarbonization Channel – проект на изданието Visual Capitalist, представя четири ключови предимства, които предлагат SMRs.

1: По-ниски разходи

SMR изискват по-ниска първоначална капиталова инвестиция поради компактния си размер. SMR могат също така да съответстват на разходите за единица електроенергия на традиционните реактори поради различни икономически ефективности, свързани с техния модулен дизайн, включително опростяване на дизайна, фабрично производство и потенциал за регулаторна хармонизация.

2: По-бързо внедряване

Традиционните ядрени централи може да отнеме до 12 години, за да започнат да функционират. Това се дължи главно на техния специфичен за обекта дизайн и значителния труд на място, обусловен от строителството им. SMR, от друга страна, се произвеждат до голяма степен във фабрики и са независими от местоположението, което минимизира труда на място и ускорява сроковете за внедряване до три години. Това означава, че те могат да бъдат разгърнати относително бързо, за да осигурят електричество без емисии към мрежата, поддържайки нарастващите нужди от електроенергия.

Visual Capitalist

3: Гъвкавост на местоположението и земна ефективност

SMR имат по-голяма гъвкавост при разполагане в сравнение с традиционните реактори поради по-малкия си размер и модулен дизайн. В допълнение, те могат да използват земята по-ефективно от традиционните реактори, давайки по-висока мощност на електрическа енергия на единица земна площ.

Като се има предвид тяхната гъвкавост, SMRs са подходящи и за инсталиране на изведени от експлоатация обекти на въглищни електроцентрали, които могат да подкрепят прехода към чиста електроенергия, като същевременно използват съществуващата преносна инфраструктура.

4: Безопасност

SMR имат по-опростен дизайн, използват системи за пасивно охлаждане и изискват по-ниска мощност и работно налягане, което ги прави по същество по-безопасни за работа от традиционните реактори.

Те също имат по-различен режим за зареждане с гориво в сравнение с традиционните инсталации, като се нуждаят от зареждане на всеки 3–7 години вместо 1–2 години, типични за големите инсталации. Това минимизира транспортирането и обработката на ядрено гориво, намалявайки риска от аварии.

Предстоящо

Към началото на 2024 г. само пет SMR работят в световен мащаб. Но с няколко други проекта в процес на изграждане и още близо 20 в напреднали етапи на развитие, SMR са обещаващи за разширяване на глобалния капацитет за електроенергия без емисии. Остават някои пречки пред широкомащабното приемане на SMR в Съединените щати, което е особено очевидно при анулирането през 2023 г. на проекта NuScale SMR.

За да се реализират напълно ползите от SMR и да се ускорят усилията за декарбонизация, фокусът върху финансовата жизнеспособност, готовността на пазара и по-широката полезност и обществена подкрепа може да са от съществено значение, допълват от Visual Capitalist.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"