fbpx

България се отдалечава от страните с висока инфлация в ЕС

Годишният процент на инфлация в еврозоната е 2,4% през март 2024 г., което е спад от 2,6%, регистрирани през февруари, сочат данни на Евростат. Припомняме, година по-рано процентът беше 6,9%.

Годишната инфлация в Европейския съюз е 2,6% през март 2024 г., като също има спад от 2,8% през февруари. Година по-рано процентът беше 8,3%.

Най-ниски годишни темпове са регистрирани в Литва (0,4%), Финландия (0,6%) и Дания (0,8%). Най-високите годишни нива са регистрирани в Румъния (6,7%), Хърватия (4,9%), Естония и Австрия (и двете по 4,1%). В сравнение с февруари годишната инфлация се понижава в тринадесет страни членки, остава стабилна в четири и се повишава в десет, сред които Гърция, Испания, Италия и Португалия.

България отчита спад на инфлацията (3,1%) през март спрямо 3,5%, отчетени месец по-рано. Страната ни все повече се отдалечава от държавите с висока инфлация.

През март най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната идва от услугите (+1,76 процентни пункта, п.п.), следвани от храни, алкохол и тютюн (+0,53 п.п.), неенергийни промишлени стоки (+0,30 п.п.) и енергия (-0,16 п.п.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"