fbpx

Румънска дъщерна компания на ОМВ иска да продължи да търси нефт и газ в български води

Румънската компания „ОМВ Петром“ – дъщерно дружество на австрийската ОМВ, търси нов акционер в консорциума за продължаване дейностите по търсенето на нефт и газ в Блок 1-21 „Хан Аспарух“, разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Това става, след като френската „Тотал“ се оттегли от проекта.

По време на среща със служебния министър на енергетиката Владимир Малинов представителите на „ОМВ Петром“ са изтъкнали, че оценяват високо потенциала на блока в Черно море, както и това, че се разглежда и възможността за сътрудничество с местна компания.

„За българската страна потенциалният местен добив е с ключово значение за постигане на целите за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Разработването на местно находище би гарантирало енергийната сигурност и независимост на страната и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката. Продължаването на проучванията в потенциално перспективни находища като „Хан Аспарух“ е условие за ефективно постигане на тези цели“, е подчертал служебният енергиен министър.

От ведомството припомнят, че договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-21 „Хан Аспарух“ е подписан на 29 август 2012 г. с „Тотал Е&П България“ и е с петгодишен срок. През 2013 г. към Тотал се присъединяват „ОМВ Офшор България“ ГМбХ и „Репсол България“ Б.В. През 2020 г. „Репсол България“ Б.В. прехвърля своя дял на останалите двама акционери – „Тотал Е&П България“ и „ОМВ Офшор България“ ГМбХ. В началото на тази година стана ясно, че Тотал се оттегля от проекта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"