fbpx

Китай пред енергийна криза в навечерието на зимата

В последно време много райони на Китай са подложени на ограничения в електроподаването. Потребителите на интернет се оплакват от сериозните последствия върху тяхното ежедневие от спирането на тока без предупреждение. На някои места електроподаването се преустановява по няколко пъти на ден, а често и в продължение на повече от 12 часа. Това положение предизвиква множество реакции на местно ниво, пише в свой репортаж Courrier international.

На 26 септември властите в провинция Ляонин (в североизточен Китай, индустриален район, където през четири месеца от годината температурата пада под нулата и достига дори до -15°C) организираха работно съвещание с цел гарантирането на доставките на електроенергия. Те настояха пред управляващите сектора да не прибягват до внезапни спирания или до ограничения, които засягат производството, ежедневното потребление и големите потребители.

От своя страна в провинция Дзилин се проведе видеоконференция за изработване на план за осигуряването на отоплението през зимата на жилищата, които ползват електрически ток (средните температури са -17°C през януари), както и нормалното функциониране на промишлеността, като се поддържа минимално необходимата мощност за покриването на нуждите на ежедневието, икономическото развитие и сигурността.

Ма Синджуй, вицегубернатор на провинция Гуандун (известна още с европейското си название Кантон), намираща се в Южен Китай и наричана от дълго време „фабриката на света“, посети централата на електроснабдителното дружество на Гуандун, за да придобие по-ясна представа за ситуацията. В резултат той изрази желанието си да бъдат преразгледани възможностите на системата, което да ѝ позволи „да покрива нуждите на хората и на обществените и административните институции“.

В момент, когато Китай почти е преодолял последиците от Ковид-19, надвисва заплахата от снижаването на темповете на растеж поради бързото покачване на цените на първичните суровини и най-вече на въглищата, от които страната е силно зависима, за да поддържа произвоството на своите топлоцентрали.

Това положение принуждава централите да намалят производството въпреки силното търсене, което води до налагане на норми в потреблението и от своя страна до увеличаване на производствените разходи на предприятията.

За да смекчи натиска, Националната агенция за планиране не изключи възможността за намеса с цел намаляване цените на въглищата.

Сегашното повишаване на цените няма нищо общо с основните принципи на търсенето и предлагането“, се казва в комюнике на Националната агенция за развитие и реформи. „Агенцията ще прибегне до всички необходими мерки, за да върне цените до разумни равнища“. Но не се уточнява какви могат да бъдат тези мерки.

Лошият микс

Положението с недостига на ел-енергията, което сега преживява Китай, не е резултат от повишеното търсене, твърди Луо Жиен, изследовател по макроикономика във финансвото дружество Yuekai Securities. Всъщност „не се наблюдава силно покачване на търсенето на ток“. През първите осем месеца на 2021 г. потреблението в Китай е възлизало на 5,5 млрд МВт/ч, което представлява нарастване със 7% за две години. От тях промишлеността поглъща 66,8%.

Проблемът е в елекрическия микс. В действителност 72% от тока в Китай се произвежда от ТЕЦ, 14% – от ВЕЦ (бележи спад от 2% в сравнение с 2019 г.), от ветрогенератори (6,7%) и соларни паркове. Така имаме известно намаляване на дела на ВЕЦ-овете за сметка на ТЕЦ-овете. „Целите за опазване на околната среда са още твърде недостижими. Въглищата са незаменими в краткосрочен план“, заключава той.

Проблемът е, че има недостиг на пазара и е много трудно да се добие повече, като се спазват все по-строгите норми от гледна точка сигурност и опазване на околната среда. Затова генералният секретар на Китаската комунистическа партия Си Дзинпин наскоро наблегна на необходимостта от ускоряване на прехода към „зелена енергия“, като върхът в използването на въглища трябва да бъде достигнат през 2030 г., а на неутрализирането на въглеродните емисии – през 2060 г.

Недостигът на ток накара Националната агенция за развитие да притисне въгледобивните мини да увеличат дневното си производство на 12 млн. тона, въпреки обещанията на Си Дзинпин.

Така в момента цената на въглищата се покачва без това да засегне продажната цена на ел-енергията, която се определя от държавата. „Дейността на ТЕЦ-овете вече е в червения сектор“, подчертава Луо. На 5 октомври Китайската комисия за надзор над банковото и застрахователното дело отправи молба към банките да финансират сектора, съобщава официалната китайска агенция Синхуа. Преди това централното правителство беше поискало от провинциите да съкратят потреблението, за да се избегнат прекъсванията в електроподаването.

Все пак за преодоляване на дефицита китайското правителство се реши през последната седмица на извънредно повишаване на цените на тока, за да позволи на производителите да покрият разходите си. По принцип цените в страната са регламентирани и не могат да варират с повече от 10%. Сега таванът беше вдигнат на 20% за предприятията, но няма ограничения за енергоемките производства като стоманодобива.

Друго решение е нарастване на вноса. Според руския седмичник „Експерт“, Китай е поискал от Русия да увеличи доставките на ел-енергия. Руската енергийна компания Интер РАО ще удвои доставките през октомври (в сравнение с октомври 2020 г.) От 2012 г. Русия доставя на Китай 3 млрд. КВт/ч годишно.

От своя страна китайската петролна компания Синопек е готова да закупи по-голямо количество втечнен природен газ, дори на цени по-високи от пазарните. Именно тази сделка, която предстои между Пекин и Вашингтон, представлява заплаха за Европа, където също се наблюдава енергийна криза, свързана с цената на природния газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"