fbpx

Мехатрониката сред приоритетите за финансиране до 2027-ма

През програмния период 2014-2021 г. най-много средства за иновации от националния бюджет и от ЕС (37.3%) са насочени в тематична област Мехатроника и чисти технологии. След преглед на финансираните проекти е установено, че по-голяма част от проектите са в тематичната област “Мехатроника”.

Това е обосновало решението през следващия програмен период “Мехатрониката” да се отдели в самостоятелна тематична област за интелигентна специализация, заявява зам.-министърът на икономиката Ивелина Пенева. Тя участва в откриването на форум „Микроелектроника и мехатроника 2021“, организиран от Клъстера по Микроелектроника и индустриални електронни системи и Техническия университет в София Тех парк.

Пенева уточнява, че за България мехатрониката е най-добре развитата тематична област за интелигентна специализация, с ясни традиции, съобразена със световните тенденции в развитието на най-перспективните и иновативни области на инженерните науки, като съчетава опит и традиции с конкретен европейски и международен интерес. По думите й, типични примери за мехатронен подход с доказан потенциал в страната представляват автоматизираните машини и системи за автоматизация.

Зам.-министърът коментира още, че ще продължи и фокусирането на интервенциите в областта на иновациите, съобразно преобладаващия иновационен потенциал (тематични области на ИСИС), като за периода 21-27 обхватът на стратегията ще се разшири, но ще се стесни фокусът на съществуващите приоритетни тематични области чрез прецизиране на техните подобласти, включително за отделните региони.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"