fbpx

Китай с рекорден ръст, въпреки Ковид-19, но притесненията се засилват

В разгара на световната пандемия Китай постигна рекорден ръст от 2012 г. насам. Все пак Ковид-19 има безпрецедентни последици и продължава да бъде заплаха за страната, коментира Capital.fr.

Понякога добрите новини могат да прикрият една по-мрачна реалност. Рекорден ръст от десет години, но икономиката е подложена на натиск. Въпреки че на 17 януари Китай обяви ръст на БВП с 8,1%, Ковид-19 продължава да влияе върху възстановяването на азиатския гигант. Страната успя да се отърси от първоначалния шок от пандемията, но спорадични огнища продължават да тормозят икономическата активност. Политиката за „нулев Ковид“, която се изразява в това да се направи всичко, за да се ограничи до максимално появата на нови случаи, позволи бързо да се ограничи пандемията през 2020 г. Но тя е съпътствана от висока социална и икономическа цена.

Сферата на услугите (свободно време, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт…) така и не успя да достигне предпандемичното си равнище. Освен това възстановяването има несигурен характер поради ръста на цените на суровините и кризата в сектора с недвижими имоти, характеризираща се с проблемите на компанията Evergrande, която се намира на ръба на фалита. Китайската икономика е изправена пред „троен натиск“, заяви в понеделник Ning Jizhe, директор на Националното статистическо бюро: свиване на търсенето, напрежение върху снабдителните вериги, необходимост от преразглеждане на икономическите цели.

Рекорден ръст от десетилетие

Въпреки всичко това, Китай отбеляза впечатляващ ръст от 8,1% през последната година. Това е рекорд от 2012 г. За 2021 г. Пекин си беше поставил за цел растеж от 6%. Група анализатори обаче предвиждаше ръст на БВП от 8% за 2021 г. Все пак през четвъртото тримесечие ръстът на азиатския гигант се забави до 4% на годишната база след 4,9% през предходното тримесечие. През първото тримесечие ръстът на БВП беше впечатляващите 18,3%. Но този висок процент трябва да се свърже с ниската база за сравнение от началото на 2020 г., когато епидемията беше парализирала икономическата активност.

От тримесечие на тримесечие БВП нараства с 1,6%. Въпреки че не може да се разчита изцяло на достоверността им, официалните цифри трябва да бъдат внимателно изследвани, като се има предвид тежестта на Китай в световната икономика. Страната играе ролята на барометър на възстановяването. През 2020 г. китайската икономика беше една от малкото, които показаха положителен ръст (+2,3%) в момент, когато Ковид-19 опустошаваше останалата част от света. Все пак този темп беше най-слабият за последните 40 години. Продажбите на дребно, основен показател за потреблението, достигнаха през декември най-ниската си стойност (+1,7%) от лятото на 2020 г.

В замяна на това промишленото производство постигна по-високи резултати от очакваните през последния месец – +4,3% на годишна база. С регистрирането на множество нови случаи на Ковид три китайски града с около 20 млн. жители бяха поставени под карантина през последните седмици. Твърде заразният вариант Омикрон е посочен като причина за голямата част от тях. Това ще засегне силно сферата на услугите и по-специално потреблението и транспорта. Още повече, че китайските власти са силно притеснени от наближаването на Олимпийските игри в Пекин (4-20 февруари) и от масовите пътувания, свързани с Лунната нова година (1 февруари).

Ръст и на безработицата

Натискът на драконовските здравни мерки върху икономиката е такъв, че ще принуди правителството да преразгледа политиката си на „нулев Ковид“. Признак за трудностите пред китайската икономика е понижаването на основия лихвен процент, което Централната банка направи за първи път от април 2020 г. Мярката има за цел да облекчи натиска върху малките и средните финансови институции, за да ги стимулира да отпуснат повече кредити при по-благоприятни за предприятията условия.

На фронта на заетостта, процентът на безработица, който в Китай се измерва само в градските зони, достигна през декември 5,1% в сравнение с 5% месец по-рано. Изключително внимателно наблюдавана от държавата, тази цифра изключва милионите работници-мигранти, чието положение рязко се влоши по време на пандемията. Безработицата достигна през февруари 2020 г. 6,2% от градското население, което представлява абсолютен рекорд. Що се отнася до инвестициите в основен капитал, техният ръст силно се забави праз декември до 4,9% според Националното статистическо бюро.

Срив в раждаемостта

Раждаемостта в Китай достигна през миналата година исторически най-ниското си ниво от 1978 г., според официалните данни. Процентът на раждаемост в най-многолюдната страна в света беше 7,52 раждания на 1 000 души през 2021 г. Година по-рано този показател беше 8,52. Това е, може би, най-притеснителният показател, защото показва, че потенциалът за икономически ръст на Китай намалява вероятно по-бързо от предвиденото.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"