fbpx

Ключът към провеждане на срещи и разговори, които си струват времето и усилията

Текстът на Ник Хобсън* е от изданието Inc.com…

Нека просто го признаем веднага: ние мразим срещите.

Изследванията показват, че срещите са се увеличили както по дължина, така и по честота през последните 50 години. През 60-те и 70-те години лидерите прекарваха приблизително 10 часа седмично в срещи; сега е над 25. Среща заради самата среща се случва твърде често. Започна да оказва негативно влияние върху индивидуалната продуктивност и организационното представяне.

Заетите служители не могат да си позволят да губят време в срещи, нито резултатът на тяхната компания. Умните знаят това. Така че те планират дните и седмиците си разумно. Те изграждат системи, използвайки интелигентен емоционален дизайн. Тоест, те планират, насрочват и провеждат срещи, знаейки как работят човешките емоции. Те се срещат с емоционалната интелигентност. Десетилетия изследвания в поведенческата наука и психология показват, че емоциите работят по начини, които най-малко очаквате. Това е важно за създаване на положителни изживявания на срещата.

Ето двата най-добри навика, които хората с висока емоционална интелигентност използват, когато оптимизират срещите си през деня.

Задайте разумно мястото на срещата

Първото нещо, което трябва да разберете е, че разговорът по време на срещи се случва много преди да се срещнете и да започнете да говорите. Повечето хора не знаят това. Това изисква малко предвидливост и планиране, но усилията се отплащат по отношение на извличането на максимума от срещите. Хората с висока емоционална интелигентност избират разумно мястото на тези срещи. Те имат предвид няколко ключови места, които могат да предложат за лично събиране.

Изборът на по-стимулираща среда върши чудеса. Ето само три лесни примера:

  • Уникално и модерно кафене над стандартните ви Starbucks.
  • Стая с външен изглед към малко зеленина. Или, още по-добре, „зелена“ стая с много естествена слънчева светлина и растения. (Зелените стаи повишават когнитивните резултати.)
  • Среща разходка, в която можете да получите тези предимства в допълнение към допълнителния бонус от стимулиране на творческото мислене и насърчаване на чувство на доверие и сътрудничество чрез ефективна невербална комуникация.

Една вълнуваща среда прави всичко останало да изглежда по-вълнуващо за друг човек, включително другите хора в срещата. Това е резултат от това, което психолозите наричат погрешно приписване на емоциите – хората са доста зле в определянето на точния източник на това, което влияе на настроението им, независимо дали е добро или лошо.

С други думи, провеждането на среща на интересно място ще доведе присъстващите до по-голямо вълнение и по-позитивно настроение. Поради умствено погрешно приписване, присъстващите може да не са в състояние да идентифицират точната причина за това състояние на приятно усещане. Но мозъкът се нуждае от отговори. Така че е необходим пряк път – наречен евристика – който казва, че положителните чувства трябва да са резултат от това, което е непосредствено пред тях: човекът и неговите думи.

Започнете срещата, като я подготвите с позитивност

Срещите изискват малко ускорение, преди да се пристъпи към тях. Въпреки че малките разговори често се възприемат като загуба на време, изследванията установиха, че те са важни за изграждането на разбирателство и доверие. Този на пръв поглед неуместен елемент от срещата всъщност увеличава шансовете тя да доведе до положителен резултат.

Но не просто всякакви малки разговори ще свършат работа. Емоционално интелигентните хора внимават да стоят далеч от общи теми. Вместо да започвате с „Какво ще кажете за тези (примерно местен спортен отбор тук)“ емоционално интелигентните хора са по-стратегически и креативни в разговора си преди срещата. Това, което правят, е да накарат присъстващия да влезе в положително психическо състояние. Те използват гъвкавостта на тези състояния на добро настроение в своя полза.

Ето няколко примера:

  • Вътрешна среща може да започне с разговор около скорошен успех в компанията, в който човекът, с когото се срещате, е имал пряко участие.
  • Външна среща може да започне с обсъждане на последните победи и постижения на дадено лице. И в двата случая ключът към успешния резултат и за двете страни се крие в желанието на присъстващия да разкрие и сподели положителния опит. Накарайтесъбеседникът да говори.

Предразполагането на хората към приятни емоции в началото на среща ги въвежда (и техните мозъци) в благоприятно състояние, наречено разширяване и изграждане. Състоянието на мозъка кара хората да разширят възприятието си и да виждат други неща, макар и несвързани, чрез блясък на позитивност.

Резултатът: Когато истинската среща започне, ефектът от първоначалния малък разговор прави лошите неща добри, а добрите неща – страхотни. Хората с висока емоционална интелигентност прилагат тези знания и насочват темите на срещата по съответния начин.

*Ник Хобсън е управляващ директор за Северна Америка в Influence at Work, експерт по поведенчески науки и влияние на работното място




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"