fbpx

Русия не се отказва от забраната за износ на горива

Руското правителство може да отмени частичната забрана за износ на горива в случай на свръхпроизводство, но засега няма такива решения, е посочил руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Все още няма решение. Ние го разглеждаме на всяко заседание. Ако възникнат условия за по-нататъшна либерализация, когато няма къде да се вложат допълнително произведените количества, тогава могат да се вземат такива решения“, коментира Новак

Припомня се, че от 21 септември руското правителство въведе временно ограничение върху износа на бензин и дизел, за да стабилизира вътрешния пазар. Първият заместник-ръководител на Министерството на енергетиката Павел Сорокин уточни, че забраната досега е въведена за неопределено време, продължителността й ще зависи от насищането на пазара и резултатите от тази мярка.

Русия също така премахна ограниченията върху износа на дизелово гориво през тръбопроводи до морските пристанища за производители, които доставят най-малко 50% от произведеното дизелово гориво на вътрешния пазар. За доставчиците на гориво, които го купуват на пазара и не го произвеждат сами, за да се предотврати евентуален „сив“ износ, е въведено защитно мито върху петролните продукти от 50 хиляди рубли на тон. От текста на решението става ясно, че тази мярка ще остане в сила до края на тази година.

Освен това властите увеличиха изискванията за продажба от петролни компании на бензин от клас 5 при борсова търговия от 13% на 15% от общото производство, дизел – от 9,5% на 12,5%, което ще увеличи гарантирания обем на доставките, увеличавайте дела на сделките при конкурентни условия. Това ще влезе в сила от 6 ноември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"