fbpx

Колко голям е пазарът на петрол?

петрол цени нефт

Въпреки че световната икономика разчита на много суровини, нито една не се доближава до огромния мащаб на пазара на суров петрол, пише в свой анализ изданието Visual Capitalist

Освен че е основен енергиен източник за транспорта, петролът е ключова суровина за много други индустрии като пластмаси, торове, козметика и медицина. В резултат на това глобалният физически пазар на петрол е астрономически по размер и има значително икономическо и геополитическо влияние, като няколко държави доминират в световното производство на петрол.

Колко голям е пазарът на петрол?

През 2022 г. светът е произвеждал средно 80,75 милиона барела петрол на ден (включително кондензати). Това поставя годишното производство на суров петрол на около 29,5 милиарда барела, като размерът на пазара надхвърля 2 трилиона долара по текущи цени.

Общият пазарен размер на 10-те най-големи пазара на метали възлиза на 967 милиарда долара, по-малко от половината от пазара на петрол. Всъщност, дори ако добавим всички останали по-малки пазари на суров метал, пазарът на петрол пак ще бъде много по-голям.

Това също така отразява огромния мащаб на световното потребление на петрол годишно, като ресурсът има повсеместно присъствие в нашето ежедневие.

Голямата картина

Докато пазарът на петрол се издига над пазарите на метали, важно е да се признае, че това не омаловажава важността на тези стоки.

Металите формират важен градивен елемент на глобалната икономика, играейки ключова роля в инфраструктурата, енергийните технологии и др. Междувременно благородните метали като златото и среброто служат като важни запаси от стойност.

Тъй като светът се насочва към по-устойчиво бъдеще и далеч от изкопаемите горива, ще бъде интересно да се види как ще се развиват пазарите на петрол и други стоки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"