fbpx

Колко зависим е Китай от американските технологии за изкуствен интелект?

Администрацията на Байдън планира да постави ограничения за разработените от САЩ модели с изкуствен интелект (AI), които захранват популярни чатботове като ChatGPT, за да предпази технологията от страни като Китай и Русия. Но през изминалата година Китай изгради своя собствена местна генеративна AI индустрия и призовава компаниите си да избягват чуждестранни технологии.

В тази връзка Ройтерс анализира доколко разчита Китай в момента на моделите на изкуствен интелект на САЩ и въздействието, което плановете на Вашингтон може да имат:

Колко достъпни са моделите на AI на OpenAI в Китай?

Ключовите AI услуги на OpenAI, като ChatGPT и генераторът на изображения DALL-E, не са пуснати официално в континентален Китай. Говорител на OpenAI е посочил пред Reuters миналата година, че не е в състояние да направи това в определени страни поради местните „условия“.

Въпреки това голям брой компании и инженери имат достъп до услугите на OpenAI, използвайки прокси инструменти като виртуални частни мрежи (VPN), за да маскират своите мрежови адреси. Като такива, много китайски компании са успели да изградят софтуер и приложения върху моделите на OpenAI. Китайските компании също често сравняват собствените си AI модели с тези на OpenAI.

OpenAI затвори достъпа на китайски компании до своята услуга. Миналия декември OpenAI спря акаунта на ByteDance, китайския собственик на TikTok, след като технологичният уебсайт The Verge съобщи, че ByteDance използва технологията на OpenAI, за да разработи свой собствен AI.

В Хонг Конг, специалният административен регион на Китай, достъпът до моделите на AI на OpenAI също е ограничен, но не е херметически затворен. Въпреки че услугите на OpenAI не са достъпни там, Microsoft, инвеститор и партньор на OpenAI, пусна за обществеността Copilot, генеративна AI услуга, създадена с най-новата технология на OpenAI. Като си партнират с Microsoft, компаниите там също могат да получат достъп до AI моделите на OpenAI.

Китайските модели на AI използват ли някаква американска технология?

Ходът на Министерството на търговията на САЩ е насочен към износа на патентовани или затворени модели AI, чийто софтуер и данните, върху които се обучава, се пазят в тайна, обясняват източници на Reuters. Моделите с отворен код биха били извън обхвата на експортния контрол. Въпреки това Китай разчита в голяма степен на много модели с отворен код, разработени на Запад, като Meta Platforms “Llama” серия.

През март Пекинската академия за изкуствен интелект, изследователска лаборатория на високо ниво, е цитирана от китайските държавни медии като заявява, че по-голямата част от местните китайски модели на AI всъщност са изградени с помощта на Meta модели на Liama и че това представлява ключово предизвикателство за развитието на ИИ в Китай. Междувременно на китайския премиер Ли Цян е докладвано, че на Китай „сериозно му липсва автономия“ в района.

През ноември 2023 г. 01.AI, един от най-известните AI еднорози в Китай, основан от бившия изпълнителен директор на Google Лий Кай-фу, се сблъсква със сериозна реакция, след като някои AI инженери установяват, че неговият AI модел Yi-34B е изграден върху Llama на Meta система. Въпреки това голям брой китайски технологични компании като Baidu Huawei и iFlytek работят за разработването на свои собствени „напълно патентовани“ AI модели. Някои от тях твърдят, че техните модели са станали толкова способни, колкото най-новия GPT4 модел на OpenAI в няколко области.

Каква е позицията на Пекин относно американските модели на AI?

Китайските власти, в съответствие със заповедта на китайския президент Си Дзинпин за развитие на технологична самодостатъчност, подчертават необходимостта страната да разработи своя собствена „контролируема“ AI технология.

Подкрепяният от държавата вестник China Daily посочва в публикация миналия февруари в китайския сайт за микроблогинг Weibo, цитирана от Ройтерс, че ChatGPT „може да помогне на правителството на САЩ в разпространението на дезинформация и манипулирането на глобалните наративи за собствените му геополитически интереси“.

Страната също е проактивна при въвеждането на регулации за използването на генеративен AI, изискващи услугите да получат одобрение от правителството, преди да бъдат пуснати на обществеността. Към януари Китай е одобрил над 40 AI модела за обществено ползване, но нито един от тях не е чуждестранен AI модел.

Миналия април високопоставен служител на правителството на Хонконг е посочил още, че градът няма план да разреши използването на ChatGPT в рамките на местното правителство.

Положителните настроения от страна на китайското правителство към генеративната AI технология на САЩ са насочени най-вече към сравняване на това доколко Китай изостава от САЩ в развитието на AI, вместо да насърчава американската AI технология.

На годишната парламентарна среща на страната миналия март китайският министър на науката и технологиите Уанг Джиганг използва футболна аналогия, за да опише голямата преднина на ChatGPT пред китайските AI продукти – „Да играеш футбол включва дрибъл и стрелба, но не е лесно да си толкова добър, колкото Меси“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"