fbpx

Русия сред последните в Европа по БВП на човек, България на опашката в ЕС

Изданието Visual Capitalist показва нивата на БВП на глава от населението в Европа в 44 нации в щатски долари, използвайки данни от Международния валутен фонд (МВФ) чрез техния инструмент DataMapper, актуализиран през април 2024 г.

Люксембург, Ирландия и Швейцария водят списъка на най-богатите нации в Европа по БВП на глава от населението, всички над 100 000 долара.

Три скандинавски държави (Норвегия, Исландия, Дания) също се класират високо, между $70 000-90 000. Доброто представяне на скандинавската група се допълва и от Швеция и Финландия, които се нареждат малко извън топ 10, между $55 000-60 000.

Visual Capitalist

Междувременно най-големите икономики в Европа в абсолютно изражение, Германия, Обединеното кралство и Франция, се нареждат по-близо до средата на топ 20, с БВП на глава от населението около 50 000 долара.

И накрая, в края на скалата, Източна Европа като цяло е с тенденция да има много по-нисък БВП на глава от населението. В тази група Украйна е на последно място с $5660.

България е 33-та с $16940, но е последна сред страните от ЕС. След нас обаче на 34 място е Русия с $14399. Припомняме, при встъпването си вчера в поредния президентски мандат Владимир Путин издаде указ „За целите на националното развитие на Руската федерация за периода до 2030 г. и за бъдещето до 2036 г.“ С него се залагат близо 50 цели. Сред тях са повишаване темпа на растеж на БВП на Русия над средния за света и достигане до четвъртото място в световната класация не по-късно от 2030 г.

Visual Capitalist

Поглед отблизо към Украйна

За по-широко сравнение БВП на глава от населението на Украйна е подобен на Иран ($5310), Ел Салвадор ($5540) и Гватемала ($5680).

Според експерти икономиката на Украйна исторически не се е представяла спрямо очакванията. След падането на Берлинската стена икономиката се сви за пет поредни години. Преходът на страната към западна либерализирана икономическа структура е засенчен от широко разпространената корупция, ограничен данъчен фонд и малко източници на приходи.

Visual Capitalist

Политически трансформацията му от авторитарен режим към гражданска демокрация се е оказала трудна, особено що се отнася до институционалното изграждане.

И накрая, след нахлуването на Русия в страната през 2022 г., БВП на Украйна се е свил с 30% за една година – най-голямата загуба от обявяването на независимостта. Мащабната емиграция – до шест милиона бежанци – също играе роля.

Изданието отбелязва в същото време, че въпреки тези предизвикателства, икономическият растеж на страната донякъде се стабилизира, дори в състояние на война.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"