fbpx

Над 15% спадат оборотите при търговията с горива

През март 2024 г. се наблюдава намаление на оборота с 0.6% спрямо предходния месец по съпоставими цени в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“, сочат данни на НСИ. На годишна база търговският оборот нараства с 0.3%.

На месечна база е отчетено намаление на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки – с 2.3%, с хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0.8%, и при автомобилните горива и смазочните материали – с 0.4%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки съществен спад е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 4.0%, при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 3.8% и при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 3.3%. Увеличение се наблюдава в търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1.3%.

Спрямо същия период на предходната година е регистрирано увеличение на оборота при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 8.6%, регистрирано е намаление при автомобилните горива и смазочните материали – с 15.5%, докато търговията с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, запазва нивото си от предходната година.

В търговията на дребно с нехранителни стоки значителен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 22.3%. Спад е регистриран при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 9.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5.7%.

През февруари 2024 г. общият индекс на производството в областта на Бизнес услугите нараства с 0.1% в сравнение с предходния месец. Общо спрямо февруари 2023 г. е регистрирано увеличение с 3.6% на календарно изгладения индекс на производството в областта на Бизнес услугите.

Най-успешен месецът е бил за секторите „Операции с недвижими имоти“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, които имат съответно 3.2 и 1.4% месечен ръст, а на годишна база – 2 и 9.3% ръст.

Месечно понижение е регистрирано в сектора „Административни и спомагателни дейности“ – с 4.3%, а на годишна база в „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 0.7%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"