fbpx

Google създаде ново поколение AI модел за разработване на лекарства

DeepMind на Google представи третата основна версия на своя модел на изкуствен интелект „AlphaFold“, предназначен да помогне на учените да проектират лекарства и да се насочват към болестите по-ефективно, съобщава Ройтерс.

През 2020 г. компанията направи значителен напредък в молекулярната биология, като използва AI за успешно прогнозиране на поведението на микроскопични протеини.

С последното въплъщение на AlphaFold, изследователи от DeepMind и дъщерната компания Isomorphic Labs – и двете ръководени от съоснователя Демис Хасабис – са картографирали поведението на всички молекули на живота, включително човешката ДНК.

Взаимодействието на протеините – от ензимите, които са от решаващо значение за човешкия метаболизъм, до антителата, които се борят с инфекциозни заболявания – с други молекули е от ключово значение за откриването и разработването на лекарства.

От DeepMind изтъкват, че откритията, публикувани в изследователското списание Nature, ще намалят времето и финансирането, необходими за разработване на потенциално променящи живота лечения.

С тези нови възможности можем да проектираме молекула, която ще се свърже към конкретно място на протеин, и можем да предвидим колко силно ще се свърже“, отбелязва Хасабис, цитиран от Ройтерс. „Това е критична стъпка, ако искате да проектирате лекарства и съединения, които ще помогнат при болестта“, добавя той.

Компанията също така обяви пускането на „AlphaFold server“, безплатен онлайн инструмент, който учените могат да използват, за да тестват своите хипотези, преди да извършат тестове в реалния свят.

От 2021 г. прогнозите на AlphaFold са свободно достъпни за некомерсиални изследователи като част от база данни, съдържаща повече от 200 милиона протеинови структури, и са цитирани хиляди пъти в работата на други.

DeepMind споделя, че новият сървър изисква по-малко компютърни познания, което позволява на изследователите да провеждат тестове само с няколко щраквания на бутон.

Джон Джъмпър, старши научен сътрудник в DeepMind, заявява: „Ще бъде наистина важно колко по-лесно сървърът AlphaFold улеснява биолозите – които са експерти по биология, а не по компютърни науки – да тестват по-големи, по-сложни случаи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"