fbpx

Можем да получаваме повече газ от Азербайджан, Баку с интерес към нефта и газа в Черно море

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и представители на азерската държавна компания СОКАР. Малинов е в Баку в рамките на делегацията, водена от президента Румен Радев.

Припомняме, в момента България получава чрез интерконектора с Гърция азерски газ, който покрива половината от годишното ни потребление.

Предстоящия конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 „Хан Тервел“ в Черно море е бил сред основните теми на разговора на министър Малинов с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров. Малинов е информирал своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност. „Разширяването на проучвателните дейности в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни независимост“, изтъква българският служебен министър. По време на разговора е станало ясно, че наскоро Азербайджан е започнал търговски добив на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи проучванията в бъдещи подобни проекти.

Министър Малинов е обсъдил със своя азербайджански колега Парвиз Шахбазов и развитието на проекта за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море като част от енергийните споразумения между ЕС и Азербайджан. Проектът се основава на стремежа за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс. По думите на Малинов подобна инициатива предоставя отлична възможност на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените капацитети за търговия, които допринасят за укрепване на енергийната сигурност, развитие на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на транзитните възможности.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"