fbpx

Търсенето на кадри възстановява спада си

Предложенията за работа през април са нараснали с 5% или близо 2300 спрямо предходния месец. Според анализа на JobTiger, това се дължи почти изцяло на засиленото предлагане в секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Само в тези 2 сектора предложенията са общо 2200 повече спрямо м. март.

На годишна база все още се наблюдава по-малък брой обяви за работа, спрямо същия период през 2023г. Разликата е малка – около 800 предложения по-малко и се равнява на 2% спад.

Както посочихме по-горе, с най-голям ръст са предложенията за работа в През април обявите в секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ са нараснали съответно с 1200 (12% ръст) и 1025 (11 % ръст). Ръст на предложенията се наблюдава и в секторите „Административни и обслужващи дейности“ (270 предложения повече, 5% ръст), „Логистика и транспорт“ (150 предложения повече, 3% ръст) и „Производство“ (50 предложения повече, 1% ръст).

Броят на обявите остава непроменен в секторите „Здравеопазване и фармация“,  „Строителство“ и „Счетоводство, одит, финанси“, а в секторите „ИТ“ и „Маркетинг и реклама“ анализът отчита лек спад от 4% във всеки сектор (около 40 предложения по-малко).

На годишна база, през последните месеци, се наблюдаваше спад в повечето сектори. През април има малко по-различна картина – повечето сектори са с ръст. Спад се наблюдава в „Производство“, „Маркетинг и реклама“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „ИТ“, като за пръв път от последните 12 месеца спадът в „ИТ“ е под 30%.

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се отчита лек ръст от 2% (100 предложения повече), а като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения вече заемат 8% от предлагането през м. април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"