fbpx

Конзолните игри все още доминират на пазара

Индустрията на игрите отбеляза стабилен растеж през последните няколко десетилетия, като днес се e превърнала в индустрия за милиарди долари.

Докато съвременните игри сега се провеждат на различни устройства, от смартфони до VR слушалки, основните платформи, доминиращи на пазара, все още са персонални компютри и специални конзоли за игри като PlayStation 5, Xbox Series X и Nintendo Switch.

Изданието Visual Capitalist проследява пазарния дял на конзолните и компютърните игри през 2023 г. в САЩ и Обединеното кралство, заедно с темповете на растеж на всеки сегмент и цялата индустрия. Използвани са данни от доклада за компютърни и конзолни игри на Newzoo за 2024 г., обхващащи приходи от физически и цифрови игри и конзоли, разходи в играта, абонаментни услуги и прогнози за вторични пазари и търговия.

Конзолните игри съставляват по-голямата част от пазарния дял на игралната индустрия миналата година, генерирайки огромни приходи от $53,1 милиарда. Игри като Hogwarts Legacy, NBA 2K24 и The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom са сред най-продаваните конзолни игри на пазара.

Visual Capitalist

Докато компютърните игри носят по-малко приходи, сегментът бързо наваксва, тъй като компютърните игри отбелязаха по-голям годишен ръст на приходите от 3,9%.

Въпреки че Nintendo не пуска игрите си на компютър, през последните няколко години Sony и Microsoft (производители на Playstation 5 и Xbox Series X) започнаха да пускат своите собствено разработени игри и на платформата на компютъра, понякога със закъснение за стимулиране на продажбите на конзоли. Някои от най-успешните игри през 2023 г. бяха издания на различни платформи, много от които се продаваха добре на компютър и стимулираха растежа на сегмента.

Наградената фентъзи ролева игра Baldur’s Gate 3 е един пример за пробивна междуплатформена игра, продадена в над 10 милиона копия към февруари 2024 г. Baldur’s Gate 3 и Hogwarts Legacy бяха в най-продаваните категории по брутен приход в Steam Списък с най-доброто от 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"