fbpx

Кръговата икономика и индексът за ремонтируемост

От три години законът изисква в етикета да се отбелязва индексът за ремонтируемост на електрическите устройства. Той показва желание да се удължи техният живот, но проблемът е в липсата на прозрачност в правилата за измерването му: репортажът на изданието alternatives-economiques.fr визира разпоредби, въведени във Франция, пряко свързани с принципа на кръговата икономика, които за съжаление все още са непознати за България…

Може би вече сте виждали този знак под формата на гаечен ключ, придружен с оценка от 0 до 10, който се показва до продажната цена на смартфоните, пералните машини, лаптопите, телевизорите, електрическите косачки, съдомиялните машини, водоструйките и пароструйките, прахосмукачките и др.

Този „индекс на ремонтируемост“, въведен през 2021 г. със закона на Agec (срещу разхищенията) за кръговата икономика, има за цел да информира по-добре потребителите, за да може да се достигне 60% ремонтируемост на електрическите уреди и електронните устройства до 2050 г., в сравнение с 44% през 2012 г.

Определянето на този индекс се основава на четири критерия: наличие на техническа документация, наличие на резервни части, тяхната цена, както и възможността за лесно разглобяване и необходимите за това инструменти.

Три години след въвеждането му, Главната дирекция за конкуренция, потребителски въпроси и предотвратяване на измамите (DGCCRF) отбелязва, че производителите и търговците не са склонни да откликнат. В публикуван през март доклад се посочва, че от изследвана група от 1241 продукта, продавани онлайн, индексът за ремонтируемост не е обявен за 46% от тях.

DGCCRF констатира множество пропуски от страна на производителите, свързани с определянето на индекса на ремонтируемост. Това се отнася най-често до липсата на инструкция за разглобяване и информация за наличността на резервните части.

От проверените 523 предприятия, при 341 са били констатирани несъответствия, се уточнява в проучването. Всяко нарушение на разпоредбите трябва да доведе до административна глоба до 3000 евро за физически лица и до 15 000 евро за юридически лица.

Индексът се определя от производителите

Определянето на индекса за ремонтируемост има декларативен характер. Производителите сами преценяват възможностите за ремонт на своите продукти въз основа на таблица за оценка, разработена от Министерството на енергийния преход.

В доклад, публикуван през юни 2022 г., Агенцията за екологичния преход подчертава, че оценките са „като цяло завишени“ за продукти, които се считат за трудни за ремонт, като смартфоните. „Фактът, че индексът се определя от производителите, е смущаващ“, изтъкват от агенцията.

Същата година асоциацията „Стоп на програмираното износване“ изрази друго виждане по отношение планираното износване на определени устройства, което показа в пет от шест случая отрицателни разлики между нейните оценки и тези на производителите.

Според „Стоп на програмираното износване“ тежестта на отделните критерии може да бъде преразгледана, за да се постигнат по-реалистични резултати. В момента таблицата за оценка е доста благоприятна за производителите. Така например, ако една пералня е много трудна за разглобяване, но инструкциите за употребата ѝ са достъпни онлайн, тя ще получи добър индекс на ремонтируемост.

Тези разпоредби се фокусират много повече върху отговорността на потребителите и много малко върху тази на производителите“, отбелязва Жером Дени, социолог в Mines Paris-Tech и съавтор на книгата „С грижа за уредите“. Тази относителна малка отговорност се подчертава от факта, че търговците и производителите рядко биват санкционирани в случай на нарушаване на правилата за обявяване на индекса за ремонтируемост.

В резултат на разследването за предотвратяване на измамите, е констатирано, че 341 предприятия са неизрядни, от които на пет е наложена административна глоба, а останалите 256 са се отървали само с предупреждение.

Разходи за ремонт

Индексът за ремонтируемост все пак има положително въздействие върху избора на потребителите и кара производителите да се опитват да прилагат по-добре критериите“, казва Флави Вондершер, ръководител на ръководител на отдел в „Стоп на програмираното износване“, който участва в множество работни групи, заедно с производителите, за разработването на този индекс като резултат от компромис между производители, неправителствени организации и службите на Министерството на екологичния преход.

В бележка, публикувана през октомври 2023 г., Междуведомствената дирекция за обществена трансформация (DITP) прави същото наблюдение и отбелязва „положителен, но статистически не значим ефект върху продажбите на ремонтируеми продукти в сравнение с по-малко ремонтируемите“.

За дирекцията най-голямата пречка пред ремонта остава възприятието на потребителите за неговата цена. Според оценките на Агенцията за екологичния преход, ако тя надхвърля с една трета първоначалната цена на устройството, потребителят предпочита да си купи ново.

За преодоляване на тази пречка, законът Agec предвижда и „бонус за ремонт“, въведен от декември 2022 г. (между 10 и 45 евро, в зависимост от устройствата), и допълващ индекса за ремонтируемост. Приспадната директно от цената за потребителите, тази отстъпка се финансира от вноски, плащани от компаниите на екоорганизации, одобрени от държавата.

От 2025 г. продавачите и дистрибуторите на телевизори и перални ще бъдат задължени да променят индекса за ремонтируемост с индекс за издръжливост. Този нов индекс, освен критериите за ремонтируемост, трябва да включва допълнителни критерии за надеждност (поддръжка и здравина на уредите).

За телевизорите законодателството също така предвижда и критерий за „подобряване“, тоест способността на потребителя да подобрява съществуващите функции и да добавя нови.

За момента другите продукти, за които се отнася индексът на ремонтируемост (смартфони, лаптопи, електрически косачки, съдомиялни машини, паро- и водоструйки и прахосмукачки), не са засегнати от този критерий.

Министерството обаче трябва да наложи индекса за издържливост за всички тези продукти през следващите години“, смята Флави Вондершер.

Смартфоните, които, първоначално бяха включени в списъка за индекса за издържливост, в крайна сметка бяха изключени, тъй като тази разпоредба дублира бъдещите европейски разпоредби относно енергийния етикет. Тя трябва да отчита критериите за ремонтируемост, но без цената на резервните части, за разлика от френския индекс. Което прави страната пионер в Европа, въпреки това, че определянето на индекса за ремонтируемост има декларативен характер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"