fbpx

Кризата с детското мляко в САЩ – концентриран израз на всички настоящи кризи

Понастоящем американските потребители изпитват затруднения при снабдяването с множество продукти, но най-голям е дефицитът на детското сухо мляко. Този недостиг засяга най-уязвимите слоеве от населението и се дължи на различни фактори, свързани с пандемията и инфлацията, но и със здравен скандал, пише в свой репортаж Capital.fr.

„Семейства в Маями са отчаяни“, пише на сайта на WRGT, местна телевизия във Флорида. Телевизията в Солт Лейк Сити разказва за „неописуемия стрес на родителите в Юта“. Заглавия от този тип в американските медии се множат непрекъснато и стават все по-тревожи през последните дни.

Причината е липсата на сухо мляко в цялата страна. Изчерпани са повече от 40% от запасите в 11 000 магазина, пише ежедневникът USA Today. В шест щата – Айова, Мисури, Тексас, Северна и Южна Дакота и Тенеси – повече от половината продукти не са налични, уточнява CNN като се позовава на данните на сайта Datasembly, който следи движението на цените на стоките по места в САЩ. „Към настоящия момент най-голям дефицит в САЩ има на детското мляко“, подчертава Бен Райх, изпълнителен директор на  Datasembly.

„Готова съм да плащам кеш“

Снимки на празните рафтове в супермаркетите заливат социалните мрежи. Млади родители разказват безкрайните си перипетии в разкарване от Target до CVS (две от най-големите американски вериги супермаркети) в търсене на Светия Граал.

Имам две деца. Не мога да намеря никъде тяхното сухо мляко и съм готова да плащам кеш за всичко, до което мога да се добера“, написа в eBay Ашли Ернандес, жителка на Тексас, чиито деца по здравословни причини имат нужда от едно твърде специфично мляко.

Всеки ден получаваме свидетелствата на разтревожени, разгневени и най-вече силно уплашени родители, защото става дума за здравето на техните деца“, подчертава в New York Times Брайън Дитмайер, един от ръководителите на националната асоциация WIC (Women Infant Children), организация която работи в подкрепа на най-бедните семейства.

В САЩ 75% от бебета над 6-месечна възраст приемат поне част от храната си под формата на сухо мляко. Съществува реална опасност, ако този дефицит не бъде преодолян, липсата на мляко да остави трайни негативни следи върху развитието на децата, припомня CNN.

От пандемията към инфлацията…

Ситуацията не е убягнала от вниманието на отговорните политически лица, най-вече в лагера на републиканците. Много от тях призовават администрацията на Байдън да гледа на дефицита като на „национална криза“. Те настояват пред президента да намали финансовата подкрепа за Украйна, за да се деблокират фондове за „американските майки“…

Дори някои демократи като Аби Финкенауер, представителка на Айова, призовават правителството да отиде по-далече. Те по-специално искат да се приложи законът от 1950 г. Defense Production Act, който позволява на държавата да принуди опредлени предприятия да произвеждат приоритетно някои продукти, като по този начин се преодолее дефицитът.

В продължение на повече от година положението непрекъснато се влошава. Още през пролетта на 2021 г. сухото мляко попадна в дългия списък от стоки, засегнати от растройството на снабдителните вериги, предизвикано от пандемията. Макар че големите производители на сухо мляко като Nestlé, Reckitt, Abott произвеждат на място продуктите си предназначени за американския пазар, те зависят и от някои съставки или опаковки, които се внасят от Китай или от други страни, подчертава Wall Street Journal.

По това време само 10% от запасите от сухо мляко бяха изчерпани. Но докато положението с недостига в САЩ на други продукти, като електронни чипове, текстил, не се влоши, не такъв беше случаят с детското мляко. През януари 2022 г. вече 20% от продуктите не бяха налични.

Напрежението в снабдителните вериги не е единствената причина. Съществена роля има и инфлацията, раздувана от повишаването на цената на енергията, частично породена и от това, което тогава беша само кризата в Украйна.

Защо именно сухото мляко беше особено засегнато от инфлацията? То е много по-трудно заменимо от други продукти, което кара семействата да се презапасяват, тъй като очакват скок на цените, обяснява The Guardian. Изглежда, че производителите бяха хванати неподготвени от този наплив към сухото мляко.

…като се мине през скандал в здравеопазването

Този дефицит засегна в най-голяма степен бедните слоеве на населението, защото лабораторията, ексклузивен доставчик на диспансерите, където се предоставят безплатно дозите сухо мляко, се оказа в центъра на голям здравен скандал.

Компанията Abbott Nutrition беше принудена да организира от средата на февруари масовото изтегляне от пазара на голяма гама от продуктите си. Тази американска лаборатория освен сътрудничеството си с диспансерите, продава и някои от най-популярните в САЩ детски млека. Тя се оказа в центъра на голям скандал, след като беше разкрита възможна връзка между продуктите ѝ и четири случая на хоспитализирани деца, две от които починаха.

Тези деца са били заразени от една твърде специфична бактерия – кронобактерия, която в редки случаи може да предизвика тежки инфекции сред най-малките, като менингит и остри възпаления, отбелязва Food and Drug Administration (FDA), американската агенция по контрол над лекарствените средства.

Следи от тази бактеия са открити от FDA в един от заводите на Abbott Nutrition в град Стърджис (Мичиган). В доклад публикуван през март, агенцията констатира, че лабораторията не е спазила стриктно предписаните хигиенни мерки в завода си, в който се произвежда детското мляко.

Скандалът се разрасна, когато в средата на април много медии разкриха, че шест месеца преди откриването на инфекцията с кронобактерията, във FDA е бил подаден сигнал за пропуски при спазването на хигиенните норми в завода в Стърджис.

Abbott Nutrition оспори заключенията на FDA и заяви, че сигналът е бил подаден от недоволен от уволнението си бивш служител на компанията. Все пак лабораторията спази препоръките на агенцията и организира допълнително изтегляне на продуктите си от пазара.

В очакване проблемът с дефицита да бъде разрешен, повечето големи търговски центрове въведоха ограничения върху броя на кутиите с детско мляко, които могат да бъдат купени от един киент с надеждата, че по този начин ще могат да съхранят някакъв контрол върху запасите си.

Сухото мляко се превърна в последната илюстрация, и може би най-фрапиращата, че никой не може да се спаси от последиците на сегашните кризи. Дори пеленачетата, които не могат да разберат, че биберонът им зависи от зравните мерки в Китай и тяхното влияние върху снабдителните вериги и от напрежението в центъра на Европа, които водят до скок на цените.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"