fbpx

Кризата в сектора на имотите в Китай повлича все повече икономиката

Пропуснатите плащания по инвестиционни продукти от водеща китайска доверителна фирма и спадът на цените на жилищата засилиха притесненията, че задълбочаващата се криза в сектора на имотите в Китай бързо задушава малкото останала инерция на икономиката, изтъква репортаж на Ройтерс.

Zhongrong International Trust Co., която традиционно поддържа значителна експозиция към недвижими имоти, пропусна плащания по десетки инвестиционни продукти от края на миналия месец, информира високопоставен служител на инвеститорите, цитиран от агенцията.

Сенчестият банков сектор на Китай с размер от 3 трилиона долара е приблизително колкото британската икономика и опасенията относно прекомерната му експозиция към имоти и рисковете за по-широката икономика нараснаха през последната година.

Поредица от неизпълнения в банковия сектор в сянка може да има широкообхватен смразяващ ефект, тъй като много индивидуални инвеститори са изложени на високодоходните доверителни продукти. Пропуснатите плащания могат да натежат върху и без това крехкото доверие на потребителите при липсата на по-строги мерки за подкрепа от страна на Пекин, коментира Ройтерс.

Barclays е сред редица глобални банки, които намалиха прогнозите си за растежа на Китай през 2023 г. след слабите данни от тези дни, цитирайки по-бързо от очакваното влошаване на жилищния пазар. Той понижи прогнозата си за растеж до 4,5% от 4,9%.

Досега Китай до голяма степен е успял да се справи с дълговете към финансовата индустрия в сектора на имотите въпреки нарастващия брой предприемачи, които не изпълняват задълженията си за изплащане. Но новините за нови неизпълнения на задължения предизвикват страхове.

Като допълнение към мрачната перспектива, цените на новите жилища в Китай паднаха през юли за първи път тази година – последните от поредицата неблагоприятни данни, които подчертават спешната необходимост от по-смела политическа подкрепа. Цените са паднали с 0,2% на месечна база в цялата страна и с 0,1% на годишна база, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни на Националното статистическо бюро (NBS).

Но картината е много по-лоша извън мегаполисите на страната като Шанхай и Пекин. Средните цени на новите жилища в 35-те най-малки града, изследвани от NBS, през юни са паднали на годишна база за 17-и пореден месец.

Влошаващата се дългова криза при големите предприемачи, включително Country Garden, най-големият частен предприемач в страната, изплаши много купувачи на жилища, като инвестициите в имоти, продажбите на жилища и новото строителство се сключват за повече от година.

Като се има предвид, че пазарът на имоти традиционно представлява около една четвърт от китайската икономика, някои анализатори изтъкват, че спадът, съчетан с шока от три години строги мерки срещу COVID, е имал безпрецедентно въздействие върху дейността. Повечето анализатори очакват още спадове в цените на жилищата и продажбите през следващите месеци.

Данните от вторник се добавят към редица слаби икономически показатели през последните месеци и подновяват призиви от китайски наблюдатели към властите да въведат по-смели мерки за подкрепа, за да спрат спиралата надолу.

Гервин Бел, водещ икономист на PGIM за Азия, посочва, че проблемите на Country Garden подчертават, че последствията от срива на пазара на имоти не са овладени и се разпространяват в по-широката икономика 9 „спирането на неблагоприятните ефекти от собствеността ще изисква значително по-големи фискални стимули, отколкото властите са представяли досега. Очакваме китайските власти скоро да стигнат до същото заключение.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"