fbpx

Руската централна банка усилено продава валута на вътрешния пазар

Руската централна банка е продала чуждестранна валута на вътрешния пазар на 15 август в размер на 2,4 милиарда рубли, сочат данни на банката, цитирани от ТАСС. Продажбата следва тази от 14 август за 2,3 милиарда рубли.

От 7 август Министерството на финансите на Русия е започнало закупуване на чуждестранна валута и злато според бюджетното правило. Общият размер на средствата, предназначени за закупуване на чуждестранна валута и злато за периода от 7 август до 6 септември, е 40,5 милиарда рубли, а дневният обем на покупките на чуждестранна валута и злато ще бъде еквивалент на 1,8 милиарда рубли, т.е. отбелязва министерството, цитирано от ТАСС.

По-рано финансовото ведомство е възобновило продажбата на чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар съгласно новото бюджетно правило. Операциите за покупка и продажба на чуждестранна валута се извършват от Банката на Русия на вътрешния пазар във валутния раздел на Московската борса в инструмента „юан – рубла“. Министерството на финансите уточнява, че обемът на сделките за покупка / продажба на ликвидни активи ще зависи от размера на приходите от петрол и газ във федералния бюджет

Междувременно рублата леко възстанови позициите си спрямо долара, еврото и юана, съответно до 96,86 рубли за дорал, 105,78 рубли за 1 евро и 13,23 – за 1 юан. Припомняме, вчера централната банка рязко вдигна основния лихвен процент, в стремеж да овладее покачващата се инфлация, която оказва негативно влияние на рублата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"