fbpx

КЗК започва проверка на две фирми, заблуждавали, че сиренето им е 100% овче

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че е образувала служебно производство за проучване на евентуално извършени нарушения по глава VII от ЗЗК (Забрана за нелоялна конкуренция) от страна на „Милки Груп Био“ ЕАД и „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД. Става въпрос за производството и разпространението в търговската мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, въпреки означението на етикета „овче сирене“ и „100 % овче мляко“.

Производството е образувано след извършено от Комисията предварително проучване, при което от БАБХ са изискани и представени информация и доказателства (резултати от взети проби, актове за установяване на нарушения и др.) за наличие на краве мляко в партиди овче сирене на посочените предприятия. Представянето на невярна (заблуждаваща) информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция, уточняват от КЗК.

Посочва се, че докладната записка е по повод публикации в интернет медии за констатирани несъответствия в съдържанието на четири вида „овче сирене“ при извършване на тестове от „Сдружение за достъпна и качествена храна“ („Сдружението“) през м. май 2023 г.

В онлайн публикации от 18.05.2023 г. на сайта на Сдружението и от 01.06.2023 г. на сайта на Българско национално радио се посочва, че „едно от пет овчи сирена е направено само от овче мляко, останалите са смес“. В публикациите се твърди, че само едно от петте от най-скъпите и най-популярните на пазара овчи сирена наистина съдържат овче мляко, останалите са смес – овче с краве мляко.

КЗК информира още, че в предоставената от БАБХ информация (от юни и септември 2023 г.) се посочва, че във връзка с получен от Сдружението сигнал са взети четири проби овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, което е произведено от посочените в сигнала млекопреработвателни предприятия.

Пробите са изпратени в лаборатория в Хърватия, определена поради използването на акредитиран метод за откриване на казеин от краве мляко в млечни продукти от овче, козе, биволско мляко и смеси от тях. В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко – овче сирене „Саяна“ (производител „Милки Груп Био“ЕАД) със съдържание 63 ± 7,55% краве мляко, и овче сирене „Димитър Маджаров“ (производител „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД) със съдържание 7 ± 0,84% на краве мляко.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"