fbpx

Лагард потвърди очакването на ЕЦБ за намаляване на инфлацията

Инфлацията в еврозоната ще намалява постепенно през годината, тъй като се очаква нейните основни движещи сили, като например нарастващите цени на енергията и проблемите в доставките, да облекчат натиска си. Това коментира ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в интервю пред радио France Inter, цитирано от Ройтерс.

Това ще се стабилизира и ще отслабне постепенно през 2022 г.“, казва тя.

По повод политиката на банката за противодействие на ценовия натиск, Лагард отново повтори, че ЕЦБ не е трябвало да действа толкова смело като Федералния резерв на САЩ поради различната икономическа ситуация.

Цикълът на икономическото възстановяване в САЩ изпреварва този в Европа. Следователно имаме всички основания да не действаме толкова бързо и толкова брутално, колкото може да си представим, че Фед ще направи„, изтъква тя, обръщайки внимание, че инфлацията в САЩ е била по-висока.

Но ние започнахме да реагираме и очевидно сме готови да реагираме с мерки на паричната политика, ако цифрите, данните, фактите го изискват“, подчертава Лагард.

В интервюто тя коментира и последните тенденции в доходността на еврозоната, тъй като германският 10-годишен Bund, разглеждан като основен еталон, се е повишил над 0% за първи път от 2019 г.

Ако доходността отново се повиши, това означава, че основите на икономиката се подобряват“, заявява още Лагард.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"