fbpx

Лек ръст на цената на газа за октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е леко намаление спрямо предложението на „Булгаргаз“ от 11 септември за 63.87 лв.

От комисията изтъкват, че независимо, че утвърдената цена е с 2,9 % по-висока спрямо цената за септември, тя остава конкурентна и осигурява на българските потребители благоприятни цени. Утвърдената стойност на газа за октомври е с близо 10 лв. по-ниска в сравнение с актуалния индекс TTF, достигнал през последните дни нива от близо 38 евро/МВч или 74,16 лв./МВч.

Посочва се, че основен фактор са изгодните в ценово отношение доставки на природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан. Тези доставки до голяма степен подтискат допълнително увеличение на цената, предвид  нарасналите с 300 000 МВч договорени количества за месеца, водещи до намаляване на относителния дял на азербайджанския газ в общия микс за октомври.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,82 % от потреблението за октомври и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. „Булгаргаз“ е сключил два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци, след  организирани търгове при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца са включени и количества от добив от хранилището в „Чирен“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"